друкувати


Зарплати освітянам уряд не планує підвищувати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-05 09:30:56

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України відмовляється підтримувати та погоджувати проект постанови Кабміну "Про вдосконалення умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери".

Про це йдеться у Постанові Президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

У профспілці наголошують, що проект урядової постанови, розроблений Міністерством соціальної політики, не спрямований на модернізацію системи оплати праці працівників бюджетної сфери.

"В результаті удосконалення умов оплати праці з 2015 року планується підвищити заробітну плату професіоналів, фахівців та інших кваліфікованих працівників у середньому лише на 7-8 відсотків. Тарифні розряди значної кількості робітників залишаться на нинішньому рівні", - зазначають у профспілці.

Не відповідають нормам статті 6 закону "Про оплату праці" та статті 96 Кодексу законів про працю пропозиції щодо визначення розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду з поступовим наближенням його до законодавчо гарантованого рівня.

Також у профспілці наголошують, що проект не містить положень, які б спрямовувалися на забезпечення законодавчо встановленого рівня оплати праці педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, як це передбачено статтею 57 Закону України "Про освіту" та Національною стратегією розвитку освіти в Україні на період до 2021 року, а також не враховують вимоги Національної стратегії щодо рівня оплати праці працівників позашкільних навчальних закладів.

Безпідставно занижено розміри оплати праці музичних керівників та інших працівників дошкільних навчальних закладів порівняно з оплатою вихователів. Погіршено умови оплати праці працівникам дошкільних навчальних закладів за перевищення планової наповнюваності груп.

Градація тарифних розрядів залежно від кількості дітей для керівників дитячих будинків, шкіл-інтернатів, училищ фізичної культури не відповідає фактичній наповнюваності цих закладів дітьми, яка склалася впродовж останніх років.

Тарифні розряди керівників структурних підрозділів навчальних закладів та установ освіти, їх філіалів запропоновані у розмірах, нижчих ніж тарифні розряди працівників, які є їх підлеглими.

Не відповідають законодавству норми щодо оплати праці за роботу у класах-комплектах, керівництво початковою школою, класне керівництво, виконання обов’язків декана, за роботу з дітьми з латентною формою туберкульозу та встановлення 20-ти відсоткової надбавки педагогічним працівникам, оплата праці яких здійснюється з погодинного розрахунку.

Не відповідають нормам Кодексу Законів про працю України положення про обмеження розмірів доплат за суміщення професій, розширення зони обслуговування, збільшення обсягів виконуваної роботи та надбавок за високі досягнення у праці, складність, напруженість, виконання особливо важливої роботи.

Потребує відновлення підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних та науково-педагогічних працівників за почесні звання "Народний" та "Заслужений".

Не передбачено умов оплати праці за класне керівництво у підготовчих класах і перевірку зошитів спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з вадами у фізичному та розумовому розвитку, за роботу з бібліотечним фондом підручників.

Не унормовано питання підвищення рівня посадових окладів та ставок заробітної плати науково-педагогічних, наукових працівників вищих навчальних закладів зі статусом національного відповідно до вимог Указу Президента України від 16 червня 1995 року № 451.

Не передбачено умов оплати за керівництво методичними об’єднаннями у загальноосвітніх навчальних закладах та за виконання педагогічної роботи в класах з інклюзивним навчанням.

Не відповідають вимогам законодавства норми про затвердження конкретних умов оплати праці працівників відповідних навчальних закладів та установ і організацій відповідними міністерствами за погодженням з виборними органами первинних профспілкових організацій."З огляду на пропозиції про поетапність введення зазначеної постанови Кабінету Міністрів України, починаючи з 1 січня 2015 року до 1 січня 2017 року, є неприйнятним та безпідставним передбачення норм, які враховують сучасний економічний стан в державі, без дотримання вимог Законів України, Указів Президента України та інших актів вищого рівня, особливо щодо поступового наближення розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду до законодавчо гарантованого рівня", - наголошують ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

Виходячи з цього Президія ЦК Профспілки працівників освіти і науки України вважає, що проект постанови "Про вдосконалення умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" не може бути підтриманий та погоджений в запропонованій редакції.

Також організаційним ланкам профспілки рекомендовано спрямувати зусилля на відстоювання позиції щодо необхідності підвищення престижу педагогічної праці, забезпечення гарантованого статтею 57 Закону України "Про освіту" рівня оплати праці педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників тощо.

Джерело: Освіта.ua