друкувати


Шульги схильні до шизофренії. Підтверджено

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-01 02:30:01

Дослідники з Єльського університету (США) дійшли висновку, що психічні захворювання у шульг значно частіше проявляються у вигляді психозів, у першу чергу шизофренії або шизоафективних розладів, ніж у вигляді порушень настрою, таких, як депресія або біполярний розлад, що підтверджує відкритий раніше генетичний зв'язок між ліворукістю й шизофренією. Робота опублікована в поточному номері журналу SAGE Open.

Автори під керівництвом Джейдона Уебба (Jadon Webb) оцінили кількість шульг і правшів серед 107 пацієнтів психіатричної клініки. Серед страждаючих розладами настрою шульг виявилося 11 відсотків, що приблизно відповідає загальнопопуляційному рівню. У той же час, серед страждаючих психотичними розладами цей показник склав 40 відсотків.

"Знання про кореляцію ліворукості й психотичних розладів, при яких люди так чи інакше втрачають зв'язок з реальністю, може служити біомаркером, що дозволяє здійснювати ранню діагностику психічних захворювань та допоможе більш спрямованій й ефективній їх терапії", - вважає Уебб.

В 2007 році вченими з Оксфордського університету був відкритий перший ген, відповідальний за формування ліворукості – LRRTM1, що грає ключову роль у регуляції функціональної асиметрії головного мозку. Цей ген, як було встановлено, визначає, яка з півкуль контролює мову й розуміння мови (у правшів - ліва, у шульг - права), а яка відповідає за емоції. LRRTM1 також, як виявилося, пов'язаний з розвитком шизофренії, в основі якого лежить нерівномірна активність відділів мозк

Джерело: Освітній портал