друкувати


На Прикарпатті підсумували проект з питань залучення жінок до діяльності у зеленому туризмі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-30 11:30:46

В обласному центрі Прикарпаття підсумували реалізацію розпочатого у 2007 році проекту "Розширення прав і можливостей жінок в сільській місцевості Івано-Франківської області в бізнесі у секторі зеленого туризму".

Проект започаткований за програмою транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна. З української сторони його здійснював Фонд підтримки підприємництва (м. Яремче), іноземний партнер - Асоціація місцевого розвитку "Іван Креван" (Румунія).

"Даний проект поширюється на Яремчанський, Надвірнянський, Верховинський та Косівський райони, - поінформував директор Фонду підтримки підприємництва (м. Яремче) Любомир Марусин. - Його основна мета - залучення жінок до зеленого туризму, внаслідок чого подолання міграції їх за кордон".

У межах проекту, зазначив він, було проведено соціологічне опитування 450 жінок і 20 експертів для визначення проблем, недоліків та переваг ведення бізнесу в галузі сільського туризму.

За результатами опитування, більше третини респондентів зацікавлені таким видом діяльності та мають бажання започаткувати власну справу. Однак, на шляху до цього жінкам бракує знань про порядок реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, види туристичних послуг у сільській місцевості, нюанси оподаткування та отримання кредитів тощо. Окрім того, важливими для жінок є впевненість у власних силах та підтримка у сім’ї.

"Наші жінки часто вважають, що бізнесом повинен займатися чоловік, - підкреслив Любомир Марусин. - Але це не так. У даний час є рівні права у чоловіків і жінок. Жінка має більше можливостей для занять саме сільським зеленим туризмом. Вона вміє зустріти гостей, організувати відпочинок".

Для жінок, які усвідомили свої переваги, організатори проекту провели тренінги, консультації, навчальний тур до Румунії. Організатори проекту створили ресурсно-туристичний центр у Яремче. За 5 місяців його існування в установу, аби отримати допомогу в написанні бізнес-планів, роз’ясненні юридичних аспектів та інших особливостей ведення власної справи, звернулися 83 жінки.

В облдержадміністрації переконані - означений проект, який буде продовжено, сприятиме збільшенню кількості жінок, що висловлять бажання займатися бізнесом у сфері зеленого туризму. Наразі на Прикарпатті у цій галузі зареєструвалися власники 800 садиб.

Джерело: Прес-служба голови ОДА