друкувати


ГО "Ділові люди Прикарпаття" по-діловому підходить до питання доріг Івано-Франківщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-17 12:30:26

Рада обласного ГО "Ділові люди Прикарпаття" пропонує законодавчо змінити розподіл акцизного податку на пальне, що дозволило б збільшити обсяги фінансування на ремонт доріг на Івано-Франківщині.

Аби податки дороги не оминали

На чергове засідання рада ГО "Ділові люди Прикарпаття" винесла на обговорення чи не найгостріше і бізнесове, і соціальне питання - ремонту й утримання автодоріг. Бо хоча після зими дорожники їх дещо підлатали, та сьогодні навіть на відремонтованих ділянках знову з’являються ями.

- Півтора місяця тому їхав з водієм у Косів і наша "Газелька" впала в яму, колесо "полетіло" і за ремонт вантажівки довелося викласти 1,4 тисгрн. А тижнів два тому фактично на цьому ж місці "влетіла" в яму "дев’ятка". Впала у рів і побилася. До нас вже не хочуть їхати ні туристи, ні партнери по бізнесу - кажуть, що таких жахливих доріг, як на Івано-Франківщині, немає в жодній з областей України, - так стисло змалював вплив таких шляхів на економічну ситуацію і на бізнес голова ради ГО "Ділові люди Прикарпаття" Василь ГРОДЮК. - Скажу більше: їду якось навесні Коломиєю. Якраз ремонтують дорогу. Один робітник кричить другому: "Петре, давай тачку, бо машина приїхала". Далі набирає з тачки лопатою асфальт, кидає в яму, а там робітниця у калошах його утрамбовує. Якщо це розповісти в цивілізованій країні, то нас просто не зрозуміють.  

У той час, коли катастрофічний стан доріг спонукає пересічних прикарпатців то в одному селі чи місті, то в другому виходити на стихійні акції протесту і, перекриваючи рух транспорту, вимагати від ДП "івано-Франківський облавтодор" їх невідкладного ремонту, рада ГО "Ділові люди Прикарпаття" зробила спробу проаналізувати причини цієї ситуації і запропонувати практичні кроки для її виправлення.

Ще на етапі підготовки до засідання вона звернулася із запитами до державних установ, прагнучи отримати якнайбільше інформації. Зокрема, про те, скільки в області діє АЗС, скільки продають пального і, відповідно, які суми акцизного податку надходять до Держбюджету. Тож В. Гродюк найперше ознайомив присутніх з відповідями, що надійшли, акцентувавши на тому, що окремі дані не збігаються, і це породжує запитання.

- Держслужба України з надзвичайних ситуацій в області повідомила, що на 1 серпня у нас налічувалося 153 АЗС і ще п’ять - відомчих. А також є 33 газозаправні станції (АГЗС). Тобто всього 191. Головне управління статистики в області, надавши широку інформацію, вказало, що на 1 червня на Прикарпатті працювало 185 станцій - на шість менше. Водночас, за даними головного управління Міндоходів в області, їх на цю ж дату діяло 156. Виникає запитання: де правда? - зауважив він. - З отриманої інформації випливає також, що у 2012 році надходження коштів з Державного і місцевого бюджетів на ремонт і утримання наших доріг становили 189,6 млн грн. За перше півріччя ц. р. - 62,7 мільйона.

Відповісти на ці запитання і представити фаховий аналіз ситуації міг би голова Служби автомобільних доріг в області Володимир Рачкевич, якого рада запрошувала на засідання. Але з невідомих причин він не прийшов.

Член ради ГО "Ділові люди Прикарпаття" Геннадій ГОВОРКОВ, який очолював ініціативну групу з підготовки цього питання, виніс на розсуд колег, по суті, готовий законопроект з необхідними поясненнями, обррунтуванням і порівняльною таблицею. Він передбачає внесення змін до Податкового кодексу і до Закону "Про дорожній збір" - введення диференційованого акцизного податку, завдяки чому орієнтовно 68 відсотків податкових надходжень залишалося б у державній скарбниці, а 32 відсотки мали б спрямовувати до територіальних дорожніх фондів Івано-Франківщини та інших областей. Це, на переконання представників ради, дозволило б запровадити ефективний механізм фінансування видатків, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням державних, обласних і міських доріг, унеможливило б реалізацію контрафактних нафтопродуктів та підвищило б відповідальність місцевих органів влади за стан дорожньої інфраструктури.

Як пояснив Г. Говорков, введення диференційованого акцизного податку не передбачає збільшення ставки самого податку. Йдеться лише про те, щоб ці кошти законодавчо розщепити на дві частини. Одну з них, як і тепер, сплачували б до Держбюджету виробники та імпортери нафтопродуктів, а другу - продавці пального на АЗС. Ось ця друга частина якраз мала б служити одним із основних джерел наповнення територіальних дорожніх фондів, який у нашій області нині, як зазначив Г. Говорков, не працює. Словом, ідеться про необхідність законодавчо забезпечити прозорий і справедливий розподіл податкових надходжень від продажу пального між регіонами України. Зокрема, за його розрахунками, на івано-Франківщині реалізується близько 314 тис тонн світлих нафтопродуктів на рік і з кожної тонни справляється акцизний податок у розмірі орієнтовно 198 євро. Тобто область мала б отримати на дороги щонайменше 225 млн грн. Але за перше півріччя їх вкладено лише 62,7 млн грн.  

До речі, є ще одна важлива обставина, яка змушує прискорити пошук джерел фінансування дорожнього будівництва на Прикарпатті.

- Хочу наголосити, що 2 жовтня уряд ухвалив рішення, і вже є відповідне доручення Президента України, про те, щоб передати дорожнє господарство у відання облдержадміністрацій, - підкреслив Г. Говорков. - За нинішнього порядку розподілу коштів області не під силу витягнути таке навантаження. Уряд, щоправда, стверджує, що будівництво і ремонт доріг й надалі фінансуватиме з Держбюджету. Та ці запевнення можуть виявитися і журавлем у небі, тоді коли ні облдержадміністрація, ні обласна рада чи територіальні органи центральної виконавчої влади, наприклад, ГУ Міндоходів в області, не мають важелів впливу на розподіл акцизного податку з продажу нафтопродуктів. Залишається єдине - їхати в Київ і знову просити.

Директор департаменту економіки ОДА Володимир ПОПОВИЧ закликав раду громадського об’єднання дуже виважено підійти до ідеї внесення змін до податкової системи, переконатися, чи це не зачепить інтереси людей.

- Хоча в доповіді стверджувалося, що пропоновані зміни не призведуть до підвищення цін на пальне на АЗС, судячи з відсотків розподілу акцизного податку між Держбюджетом і областями, виглядає так, що бензин, дизпаливо і скраплений газ, найімовірніше, таки подорожчають. Можливо, ми б і згодились на це, аби лишень дороги були добрі. Але ніхто, звісно, не дозволить "накрутити" ціни вдвічі-втричі, - наголосив В. Попович. - Треба подивитися і на те, щоб такі зміни не призвели до того, що наші підприємці, які мають приватні заправки з невеликими обсягами реалізації, не зможуть платити диференційований податок і будуть вимушені згорнути бізнес.

В. Попович повідомив, що загалом івано-Франківщині на ремонт автошляхів у ц. р. виділено фінансові призначення в сумі 183 млн грн., у тому числі 63 млн. - субвенція з Держбюджету на комунальні дороги. А озвучена доповідачем сума 62,7 млн грн. - це лише та їх частина, яку вже реально використано на дорожнє будівництво в січні-червні. Насамкінець він поінформував членів ради про те, що голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк не дав погодження на прийняття доріг загальнодержавного значення у комунальну власність. "Область готова взяти їх на утримання, але за умов, що вони будуть попередньо відремонтовані і приведені до належного стану, що будуть ухвалені законодавчі і нормативні документи про їхню передачу та визначено порядок фінансування", - зазначив він.

- Запропонований законопроект є, так би мовити, доволі ескізним, - зазначив запрошений на засідання ради заступник начальника ГУ Міндоходів в області Володимир ФАЛДИНА. - Для того, щоби справляти податок за запропонованою схемою, необхідно розробити рахунки, декларації і сам механізм сплати. Виникне багато запитань: якщо АЗС продають пальне у нас, наприклад, але їхні власники, як суб’єкти господарювання, зареєстровані у Львові або на Волині, як "WOG", то хто платитиме диференційований податок, де і як ці кошти прийдуть на івано-Франківщину? Для мене як для податківця він поки що неприйнятний, бо надто складний для адміністрування. Значно простішим є нинішній порядок, прийнятий, до речі, і в європейській практиці.

Члени ради погодилися з думками експертів про необхідність доопрацювати законопроект і лише після того надіслати його та інші пропозиції щодо докорінного поліпшення ситуації у дорожній сфері Президенту і прем’єр-міністру, всім народним депутатам України від Івано-Франківщини та міністрам фінансів і доходів та зборів України.  

 

Перший крок до порозуміння

Донедавна немало проблем у підприємців і представників підприємств, яких об’єднує ГО "Ділові люди Прикарпаття", виникало у взаєминах з монополістами - ПАТ "Івано-Франківськгаз" і ПАТ "Прикарпаттяобленерго". Але після підписання декілька місяців тому меморандуму про порозуміння з керівництвом ПАТ "Івано-Франківськгаз" взаємини бізнесу і газовиків докорінно змінилися.

- Меморандум працює бездоганно, - зазначив В. Гродюк, переходячи до розгляду другого питання порядку денного засідання ради - про співпрацю з компаніями-монополістами. - Якщо у нас виникають якісь проблемні питання - чи з оплати спожитого газу, чи з приводу під’єднання до мереж, то їх вирішуємо дуже оперативно. За це хотів би подякувати голові правління ПАТ "Івано-Франківськгаз" Ігорю Прокопіву. На жаль, такої співпраці у нас наразі немає з ПАТ "Прикарпаттяобленерго". Спільно з керівництвом товариства ми створили робочу групу з підготовки проекту меморандуму. Вона працює вже третій місяць, є певні напрацювання і взаєморозуміння з окремих питань.

Ознайомлюючи колег з проектом меморандуму, В. Гродюк підкреслив: рада вважає, що на його підписання сторони мають вийти без вантажу неврегульованих спірних питань, які ще залишаються.

- Наведу приклад: ми звернулися до ПАТ "Івано-Франківськгаз" з проханням відкрити в Коломиї пункт з повірки засобів вимірювальної техніки - це питання не вирішувалося два роки. і через два місяці пункт запрацював. Тобто ми бачимо керівника підприємства, який відповідає за свої слова, - зазначив член ради ГО "Ділові люди Прикарпаття" Михайло ЛАЗАРОВИЧ. - У стосунках з обленерго є багато проблемних питань, які треба вирішувати. Хоча бачу, що керівництво ПАТ "Прикарпаттяобленерго" все ж трохи змінило своє ставлення до громадської організації. Це добре. Але хотілося б, щоб приймали всі пропозиції, зокрема і стосовно того, аби вартість електроенергії не зростала щомісяця на дві копійки. Бо від цього терплять і підприємці, і люди, які купують їхні товари.

Член ради ГО "Ділові люди Прикарпаття" Василь КОВАЛЬ зі свого боку додав, що меморандум з ПАТ "Прикарпаттяобленерго" справді був би надзвичайно важливим, якби передбачав взаємні зобов’язання громадського об’єднання і енергопостачальної компанії добиватися зниження вартості струму. Принаймні до тієї ціни, за якою українську електроенергію продають у Європу.

- До сьогодні у наших взаєминах з ПАТ "Прикарпаттяобленерго" немає порозуміння з тих проблемних питань, які ми неодноразово порушували, - зазначив член ради ГО "Ділові люди Прикарпаття" і заступник голови РВ УСПП Валентин ВАЛЕНТІЄВ. - Запізнився підприємець на день з передоплатою за електроенергію, йому тут же нараховують штраф і пеню. До цього часу немає розрахунку вартості втрат електроенергії для підприємців, які мають власні підстанції. Бо не може бути такого, що за втрати на підстанції, яка живить одну лампочку, щомісяця необхідно платити 700 грн. Меморандум безумовно треба підписувати. Але коли він буде готовий.

В. Гродюк, коментуючи пропозиції В. Коваля і М. Лазаровича стосовно необхідності зупинити зростання вартості електроенергії, за яку підприємці платять вже по 1,27 грн за кіловат-годину, зазначив, що в проекті меморандуму ніде не обумовлено, що з його підписанням рада не обговорюватиме це найболючіше для місцевого бізнесу питання і не звертатиметься, як і раніше, з цього приводу до НКРЕ та уряду.

- Переконаний, що меморандум про порозуміння все ж буде підписано. Але як і будь-який офіційний документ, він має формальний характер, а співпраця і добрі взаємини творять люди, - наголосив у виступі директор з енергозбуту ПАТ "Прикарпаттяобленерго" Валерій БОДНАРУК. - Мені хотілося б, щоб ті проблемні моменти, що виникли і були тут озвучені, вирішилися за столом переговорів і щоб надалі наші взаємини не переходили в річище конфліктів. Щодо непорозумінь, які виникли з п. Валентієвим, то ми теж працюємо над їх розв’язанням і, думаю, знайдемо компромісне рішення. Вони не стануть на заваді подальшій нашій співпраці. Бо меморандум важливий і для вас, щоб підприємці могли розвивати свій бізнес і були захищеними, і для нас, бо ми справді обираємо політику бути клієнтоорієнтованою компанією. Але варто розуміти, що коли йдеться про тарифи, штрафні санкції чи попередню оплату, частина яких регулюється законодавством, то ми так само мусимо дотримуватися вимог, бо й "Прикарпаттяобленерго" контролюють і перевіряють. Однак якщо йдеться про рішення, які ми можемо приймати на рівні компанії і громадської організації, особливо зі спірних питань, що виникають з приводу відключень або через неправомірні дії нашого персоналу, то, безперечно, ми готові швидко реагувати на таку інформацію і знаходити порозуміння.

Узагальнюючи міркування членів ради В. Гродюк запропонував, щоб підписання меморандуму, яке попередньо планували на 16-17 жовтня, поки що відкласти, аби і у взаєминах, і в самому документі остаточно зняти всі проблемні питання.

 

На черзі - соціальні виплати

На запрошення ради ГО "Ділові люди Прикарпаття" доповідь про виконання державних і регіональних програм соціального захисту зробив директор департаменту соціальної політики ОДА Ярослав ЛАГАН. Він насамперед поінформував про те, що голова облдержадміністрації М. Вишиванюк розпорядився, щоб всі продукти харчування, меблі та інші товари для соціальних закладів закуповували виключно у місцевих виробників. Тобто щоб той фінансовий ресурс, що виділяють з Держбюджету на соціальну сферу, максимально освоювався прикарпатськими підприємствами. Я. Лаган також зазначив, що нині департамент намагається перейти від практики простого залучення благодійної допомоги для сирітських притулків та геріатричних закладів до практики реалізації соціальних проектів, які б співфінансували на вигідних умовах громади і бізнес.

Проте у членів ради були власні запитання до директора департаменту ОДА. В. Гродюк, зокрема, навів приклад, коли до нього звернулася наймана робітниця з проханням дозволити їй працювати через день - жінка пояснила, що захворіла, але не хоче йти на лікарняний, бо його і так не оплачують. А ще запитав про те, чи справді найближчим часом термін виплати допомоги із безробіття збираються обмежити до трьох місяців.

Серйозне запитання поставив і член ради ГО "Ділові люди Прикарпаття" Петро СТРОЇЧ.

- Як підприємець, я сплатив 1 700 грн. податку за працівницю, що пішла у декретну відпустку, - пояснив він. - Але допомогу їй досі не виплатили. Як це розуміти? Раніше держава сама виплачувала всю суму допомоги. Тепер 32,4 відсотка переклали на плечі підприємців і змушують нас бути відповідальними - якщо до 20-го числа не заплатив, то за це штрафують. А де така сама відповідальність державних інституцій?

Але, як пояснив Я. Лаган, через департамент ОДА спрямовують лише частину соціальних виплат. Решту виплачують через соціальні і страхові фонди. Тому члени ради вирішили обговорити це питання окремо з участю представників департаменту та керівників фондів.

Джерело: Газета "Галичина"