друкувати


Мозок людини виробляє опіоїди при негативному соціальному досвіді

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-15 03:30:12

Учені з Медичної школи Мічіганського університету (США) виявили, що при неприйнятті людини іншими людьми її мозок шукає власний шлях для придушення соціального болю.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Molecular Psychіatry, підтвердили, що болезаспокійливі системи мозку реагують не тільки на фізичні травми, але й на проблеми соціального характеру, "заспокоюючи" організм виробленням опіоїдів.

У своїх попередніх дослідженнях учені з'ясували, що при фізичному болю мозок звільняє опіоїди в простір між нейронами, приводячи до гасіння імпульсів болю. Їхня нова робота заснована на останніх дослідженнях, які припустили, що сигнальні шляхи, активовані в головному мозку при фізичному й соціальному болю, схожі між собою.

Дослідники використовували розширене сканування головного мозку, при якому можливе відстеження викиду хімічних речовин, при використанні моделі соціальної відкинутості, заснованої на онлайн-знайомствах.

В експерименті взяли участь 18 осіб. Це дослідження вперше показало, що опіоїдна система μ-рецепторів активується при соціальному відторгненні.

Як відзначають учені, в осіб, які одержали найбільшу кількість балів при проходженні психологічного тесту на емоційну стійкість, як правило, звільнялося більше опіоїдів у мозку в моменти соціального неприйняття іншими, особливо в області мигдалеподібного тіла, відомого своєю роллю у формуванні емоцій. Це, на думку дослідників, свідчить про те, що викид опіоїдів у цій області при соціальному відторгненні може мати захисну або адаптивну функцію.

Провідний автор роботи, Джон-Кар Зубейта (Jon-Kar Zubіeta), вважає, що мозок людей, які страждають депресією й соціальною тривожністю, звільняє меншу кількість опіоїдів у періоди соціального неприйняття з боку інших людей, отже, вони довше відновлюються після негативного соціального досвіду.

Джерело: Освітній портал