друкувати


На здоров’я, на врожайність, на аварійність на дорогах…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-10-10 05:30:35

Від Сонця відірвався величезний "джгут" плазми, завбільшки з половину сонячного диска. Кілька сотень мільйонів тонн радіоактивної речовини "витекло" у міжпланетний простір.

Вже через 10 хвилин після "відриву" плазми в околицях Землі астрономи зафіксували зростання концентрації протонів у навколоземному просторі. Не забарилися потужні магнітні коливання – багато людей відчули погіршення самопочуття. Що ж таке магнітні бурі і наскільки вони небезпечні для людей, "ВЗ" розповів завідувач відділу геомагнетизму Інституту геофізики ім. С. Суботіна НАН України, доктор геологічних наук Михайло Орлюк.

- Пане Михайле, багато людей з трепетом чекають дня, коли, за прогнозами, можливі зміни магнітного фону. Чи справді магнітні бурі такі небезпечні?

- Магнітне поле - це невидима потужна оболонка, яка поширюється на 30 тисяч км від Землі. Воно захищає Землю і зокрема людей від космічного випромінювання, сонячного вітру та інших явищ. Коли на Сонці відбуваються спалахи, з корональних дір викидається речовина, яка може потрапити на магнітне поле Землі. Тоді воно починає вібрувати - це і є магнітна буря. Оскільки Земля дуже далеко від Сонця - за 150 млн. км - і має радіус лише трохи більше як 6 тисяч км, то речовини, які летять із Сонця, можуть і не потрапити на магнітне поле "крихітної"у масштабах Всесвіту Землі. Середнє значення магнітного поля Землі - 50 тисяч нТл (нанотесла - одиниця виміру індукції магнітного поля. - Авт.). За останні 50 років поле збільшилася на 1500 нТл. Під час магнітної бурі воно розбурхується лише на 30-50 нТл. Одна з найпотужніших магнітних бур, зафіксована в 2003 році з інтенсивністю 200-250 нТл, тривала півтора дня. Тривалість магнітних бур буває різна: є односекундні, бувають добові варіації або з тригодинним ритмом.

- Яким чином магнітні бурі впливають на самопочуття людини?

- Будь-який біологічний об’єкт, в тому числі і людина, є носієм, приймачем і передавачем магнітного поля. Аналіз магнітного екологічного поля Землі і біоритмів живих істот і екосистем свідчить про те, що в їхніх спектрах наявні аномалії з однаковими довжинами хвиль, але з істотно відмінними амплітудами. Так, спектр пульсацій геомагнітного поля до 1 секунди відповідає спектру ритмів центральної нервової системи і скорочень серця, а спектр пульсацій до 200 секунд відповідає спектру періодів дихання, кровообігу та артеріального тиску. Пульсаціям і варіаціям магнітного поля з періодами одна-дві години відповідають періоди активності і секреції гормонів.

Геомагнітне поле може впливати на електромагнітне поле організму в цілому і окремі його органи. Другий механізм полягає у пристосуванні до довготривалих змін геомагнітного поля шляхом ускладнення і вдосконалення структурної організації живих систем, з часом закріплюється в їхній генетичній структурі. Доведено, що як в інтенсивних магнітних полях, які в кілька разів сильніші від сучасного геомагнітного поля, так і в слабких (близьких до нуля), живі організми почуваються дискомфортно і довго існувати не можуть. Зокрема в умовах слабкого геомагнітного поля відбувається порушення процесу внутріклітинної регенерації, що призводить до атрофії клітин і, зрештою, до смерті.

- В яких геомагнітних умовах людина почувається найбільш комфортно?

- Найбільш сприятливим для людини є те геомагнітне середовище, в якому народилася. Слід взяти до уваги такий момент: з’явилася на світ під час спокійного чи збуреного геомагнітного поля. Від цього залежить, як надалі людина реагуватиме на зміну геомагнітного середовища, зокрема на магнітні бурі. Проте в кожному конкретному випадку слід зважати на те, в якому місці людина народилася, дивитися магнітограми, і тільки тоді можна визначити, яке геомагнітне поле буде для неї особисто гармонійним, інакше кажучи - екологічним.

Людина може на психологічному рівні зменшити або посилити геомагнітний вплив. У Росії якось оприлюднили помилковий прогноз про магнітні бурі. Але кількість людей, що потрапили до лікарні, зросла. Велику роль відіграє психологічний фактор - люди тільки почули про магнітні бурі, і їм відразу стало зле.

- Що, крім спалахів на Сонці, може вплинути на зміну магнітного фону Землі?

- Все що завгодно. Навіть збудований завод або виритий котлован можуть змінити магнітне поле.

- Як часто відбуваються магнітні бурі?

- Це залежить від сонячної активності, яка, до речі, пішла на зниження. У середньому за рік відбувається 25-30 магнітних бур. Жовтень нічим не відрізняється від інших місяців цього року. Ніхто не може точно спрогнозувати, коли і скільки буде магнітних бур. Найбільш точно це можна визначити тільки за 2-2,5 години до змін у магнітному полі.

- На які ще явища, крім самопочуття людей, можуть впливати зміни магнітного фону Землі?

- Ми виявили зв’язок магнітного поля з низкою процесів у біосфері. Наприклад, є пряма залежність між кількістю захворюваності на грип та ГРЗ з параметрами магнітного поля. Чим більш інтенсивні аномалії, тим більше людей хворіє на грип. В Україні магнітне поле збільшується з південного заходу на північний схід. Тому більше людей хворіє в Чернігівській, Сумській областях, ніж на Закарпатті чи в Криму. Також у результаті досліджень доведено взаємозв’язок між урожайністю озимої пшениці та інтенсивністю магнітного поля Землі в Україні .

Магнітні бурі впливають на кількість дорожньо-транспортних пригод. Є порівняльна статистика, яка вказує на те, що під час вібрацій магнітного поля істотно збільшується кількість аварій на дорогах. Можливо, в цей період у людини спотворюється подача сигналу до мозку, загальмовується реакція.

Джерело: Високий Замок