друкувати


Учені продовжили підлітковий вік до 25 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-26 04:30:01

Психологи Великої Британії склали нові інструкції з визначення дорослості людини. Йдеться про підлітковий період. Фахівці розділили підлітковий вік на три групи: ранній період - з 12 до 14 років, середній - з 15 до 17 і пізній - з 18 до 25 років. За словами дитячого психолога Лаверн Антробус, ідея, що людина стає дорослою в 18 років, не відповідає реальності.

Раніше вважалося, що мозок вже повністю сформований до раннього підліткового періоду. Але, насправді, розвиток триває до 25-30 років. За цей час схеми обробки мозком інформації сильно змінюються. Це важливо з точки зору міркування, планування, вирішення проблем і розуміння. Мозок реорганізується, а, значить, різні стратегії мислення використовуються людиною. Найважливіші зміни, зокрема, відбуваються в префронтальній корі мозку.

Як показали дослідження мозку, навіть у пізньому підлітковому періоді (18-25 років) триває когнітивний розвиток. І поки префронтальна кора повністю не сформується, у людини мінятимуться емоційна зрілість, самооцінка і думки. Паралельно з цим в 20 років ще відбуваються гормональні зміни.

Проте деякі фахівці вважають це явище частиною культури інфантилізму. Люди залежать від батьків з соціальних і культурних причин, з проблемами вступаючи у дорослі взаємовідносини зі світом. Яскравий приклад - велика кількість дорослих людей дивиться дитячі мультфільми.

Джерело: Освітній портал