друкувати


Коломийська художня школа знову серед переможців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-24 04:30:45

Днями Коломийська дитяча художня школа ім. Я. Пстрака отримала чудові новини з конкурсу "Український Диво-птах", який відбувся у Києві в рамках проекту всеукраїнського масштабу ТАЛАНТ.АРТ та фестивалю "Парад вишиванок". Наші діти вибороли там відразу декілька нагород. Де кують коломийські художні таланти - читайте далі.

Коломия віддавна пишалася своїми численними талантами, тому поява художньої школи у місті була питанням лише часу. 1974 року за ініціативи Сергія Козлова, який тоді обіймав посаду начальника відділу культури, було відкрито дитячу художню школу. Вона розмістилася в орендованому приміщенні за адресою вул. Димитрова, 2.

Першим директором школи став Ярослав Лобурак. Він очолював школу протягом 38 років. За цей час для закладу виділили приміщення, яке міститься на вул. С. Петлюри, 34. Ошатна будівля якнайкраще пасує для художньої школи.

2008 року, розглянувши клопотання відділу культури і туризму, міська рада вирішила присвоїти Коломийській дитячій художній школі ім’я відомого українського живописця і графіка Ярослава Пстрака.

Півтора року Коломийську дитячу художню школу ім. Я. Пстрака очолює енергійна Тетяна Цапурак. За короткий термін їй вдалося створити колектив, який працює мов один злагоджений механізм. Під орудою пані Тетяни мистецтву навчають дев’ятеро викладачів. Вони прагнуть передати учням свої знання, майстерність, навчають їх високої духовної культури, надбанням українського світового класичного та народного мистецтва.

В художній школі з часу її заснування викладають п’ять предметів: живопис, рисунок, композицію, скульптуру, історію мистецтв. Діти мають можливість заглибитися у тонкощі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва завдяки академічному й творчому підходам. Така тактика показала свої високі результати, тому що учні мають можливість втілювати свої унікальні мистецькі проекти.

За словами директора школи, колектив закладу ставить перед собою мету розвивати творчу уяву дітей та вчити їх мислити й аналізувати. Одним з видів позакласної роботи, яку проводять з учнями художньої школи, є співпраця з місцевими музеями, де учні регулярно відвідують виставки художників і майстрів народного мистецтва. Викладачі разом з учнями їздять на екскурсії, де діти можуть вивчати архітектуру рідного краю, знайомитися з прийомами роботи в художніх майстернях. Таким чином діти вчаться бачити відмінності між творами різних майстрів, заглиблюватися у творчий задум, порівнювати різні техніки.

В художній школі учні навчаються чотири роки, але є ще підготовчі, нульові класи, в яких діти навчаються, починаючи від десяти років. - Згідно з навчальним планом, навантаження зростає з кожним роком навчання, - розповідає Тетяна Цапурак. - Якщо у нульовому класі дитина має чотири години занять на тиждень, то у четвертому класі тижневе навантаження складає 13 годин. Навчання у художній школі на цей рік коштує 70 гривень на місяць. Існує система пільг для певних категорій дітей. У разі успішного завершення навчання у художній школі дитина отримує свідоцтво і може вступати за фахом у виші.

До художньої школи можуть подати заявки абсолютно всі охочі. Проте право навчатися у школі ще потрібно вибороти. В червні щороку проводяться вступні іспити: рисунок простим олівцем та ілюстрація до української народної казки. На цей рік до художньої школи було зараховано 24 учні. Загалом на нинішній день у Коломийській дитячій художній школі навчається 155 учнів.

Тетяна Степанівна переконана, аби вимагати від влади збільшення фінансування, спершу потрібно довести, що школа варта того. Єдиним способом є участь у різноманітних конкурсах. Лише за цей рік учні художньої школи подали свої роботи на п’ять різних конкурсів. Практично звідусіль коломияни отримують нагороди. На жаль, нема фінансування, щоб оплатити переможцям дорогу до місця проведення конкурсу. Одна справа, якщо нагороду надсилають поштою, а зовсім інша - бачити свою роботу на стіні виставкового залу поряд з іншими найкращими творами. Безперечно, це мотивує на подальші звершення.

Поряд із здобутками є у художній школі й проблеми. Переважно вони стосуються технічного забезпечення. До прикладу, бракує проектора для ефективної роботи, а також мольбертів. На цілу школу є лише один застарілий комп’ютер і чорно-білий принтер. Крім того, у художній школі розуміють, що час не стоїть на місці і тепер важливо вміти малювати не лише пензлем на папері, але й безпосередньо на комп’ютері, використовуючи спеціальні програми. Наразі нема ані навчальних комп’ютерів, ані вчителів, які змогли б навчити віртуальній творчості.

Все ж перспективу Коломийська дитяча художня школа імені Ярослава Пстрака має. Адже головною її цінністю є вимогливі викладачі й талановиті діти.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"