друкувати


Не порушуйте проходження "зеленого коридору" - за це передбачена відповідальність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-24 09:30:00

За порушення громадянами встановленого Митним кодексом України порядку проходження (проїзду) митного контролю в зонах спрощеного митного контролю через "зелений коридор", при переміщенні через митний кордон України товарів, які заборонені або обмежені законодавством України, або в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України передбачено відповідальність.

Зокрема, на особу, що вчинила порушення митних правил накладається штраф в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн).

У разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України - конфіскація цих товарів.

Нагадаємо, "зеленим коридором" без письмового декларування та без оподаткування митними платежами кожен має право перевозити  через митний кордон України у ручній поклажі або супроводжуваному багажі без письмо вого декларування, насамперед, особисті речі:

  • індивідуальні та особисті речі, зі слідами використання: засоби гігієни, косметичні засоби, одяг, білизну, взуття прикраси; письмове та канцелярське приладдя; медичні препарати призначені для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом;
  • у кількості 1 одиниці (переносні): фотоапарат, кіно - , відеокамера, проектор, бінокль, звуковідтворювальний пристрій (магнітофон, диктофон, програвач компакт-дисків тощо), радіоприймач, телевізор, друкарська машинка, інвалідна коляска,  дитяча коляска, спортивне спорядження;
  • у кількості до 2-х одиниць: мобільні телефони, пейджери, переносні музичні інструменти, переносні персональні комп’ютери, калькулятори, електронні книжки, годинники;
  • у кількості до 3-х одиниць: флеш-картки;
  • 0,5 л туалетної води та/або 0,1 л парфумів.

Окрім цього переліку особистих речей можна перевозити товари, призначені для відчуження (дарування), але їх вартість не повинна перевищувати 1000 євро. Якщо громадянин вирішив взяти  у закордонну подорож валюту, то варто знати, що  "зеленим коридором" можна перевезти суму іноземної валюти, яка не перевищує 10000 євро ( в еквіваленті) на одну особу. Обмеження щодо перевезення існують і для алкогольних напоїв. Без декларування кожна особа може перевезти горілчані вироби (горілка, коньяк, віскі та інші) - 1 л; вина - 2л; пива - 5л. Також громадянин, котрий обрав "зелений коридор" проходження митних  процедур  може мати в поклажі  не більше  200 цигарок або 50 сигар чи 250 г тютюну(або 250 г цих виробів).

Продукти харчування для власного споживання на суму, яка не перевищує 200 євро можуть бути:

 - в упаковці виробника (призначеній для роздрібної торгівлі)-1 упаковка або загальною масою не більше, ніж 2 кг кожного найменування;

- без упаковки - до 2 кг кожного найменування;

 - неподільний продукт, готовий до безпосереднього вживання - 1шт кожного найменування.

Переміщуючи лікарські засоби варто врахувати, що їх кількість для "зеленого коридору" обмежено 5 упаковками кожного найменування на одну особу (крім тих, що містять наркотичні та психотропні речовини) або транспортовані ліки  не повинні перевищувати зазначену в рецепті (наявному в особи), виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря або/та закладу охорони здоров’я.

Норми переміщення товарів, готівки, тютюну, продуктів харчування та алкогольних напоїв "зеленим коридором" діють один раз на 24 години.

Джерело: Прес-служба ГУ Міндоходів в області