друкувати


Інвалюта при переказах зараховутиметься на рахунки у гривні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-19 12:30:18

Іноземна валюта при грошових переказах всередині України тепер буде зараховуватися на рахунки фізичних осіб у гривневому еквіваленті.

Про це йдеться в постанові правління Нацбанку від 16 вересня.

"Громадяни, як і раніше, можуть переводити в межах України свої кошти в інвалюті на адресу іншої фізособи - втім зарахування таких коштів буде здійснюватися адресату на банківський рахунок у національній грошовій одиниці в еквіваленті", - йдеться в повідомленні регулятора.

У НБУ також уточнили, що зміни стосуються операцій всередині країни, так що при переказі грошей з-за кордону нововведень не буде.

Крім того, згідно з постановою, українці зможуть зараховувати гроші на валютний рахунок іншої фізособи при наявності наданої довіреності від цієї особи.

Надходження грошей в інвалюті у межах країни на поточний рахунок фізичної особи (резидента або нерезидента) здійснюватиметься шляхом переказу коштів в інвалюті з іншого власного рахунку або шляхом внесення готівки власником рахунку.

При цьому внесення готівкової інвалюти на поточний рахунок фізособи-нерезидента здійснюватиметься на підставі документів, що підтверджують джерела її походження.

"Такі кроки НБУ сприяють посиленню довіри до гривні, поліпшення ресурсної бази банків та зниження показника доларизації", - заявила заступник директора департаменту методології грошово-кредитної політики НБУ Людмила Чепінога.

Постанова набирає чинності з моменту її опублікування, яке заплановане на 21 вересня.

Джерело: ТСН