друкувати


Жінки читають удвічі більше за чоловіків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-16 10:30:08

На "Форумі видавців у Львові" дослідницька компанія GfK Ukraine і національний оператор мобільного зв'язку "Київстар" представили результати дослідження "Читання книг в Україні". У всеукраїнському опитуванні взяли участь 1000 осіб.

Респондентів у віці від 15 до 59 років (економічно найактивніша вікова група - ред.) опитували з погрішністю в 3,1%.

Зріз показав, що 51% дорослих прочитали, як мінімум, одну книгу протягом останніх трьох місяців, а 30% - за цей же час придбали не менше одного твору. При цьому дослідження встановило, що за останніх 7 років українці почали читати значно менше: у 2006 році раз на три місяці нові книги купували 42% опитаних.

"Серед сучасних українських письменників, яких опитані респонденти знають хоча б по імені, на першому місці Ліна Костенко (знають 42%), далі - Ірена Карпа (15%), Василь Шкляр (12%) і Марія Матіос (10%). Дослідження показало, що зараз немає жодного сучасного українського письменника, якого знає хоча б половина українців", - відзначила директор "Форуму видавців" Александра Коваль.

З'ясувалося, що українці не люблять читати рідною мовою: лише 25% опитаних віддають перевагу українському слову над всіма іншими.

Здивували й гендерні результати: зріз показав, що жінки в Україні читають майже удвічі більше, ніж чоловіки. Провиною такому розподілу, на думку організаторів опитування, є переважаючий відсоток жіночого населення з вищою освітою.

Джерело: Освітній портал