друкувати


На Франківщині понад 20 тисяч онкохворих

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-13 12:30:53

На Прикарпатті щорічно зростає кількість хворих на рак.

Щоденно медики реєструють майже 10 випадків захворювання на рак. Однак фахівці запевняють, Прикарпаття входить в регіони у яких кількість онкозахворюваннь найнижча ніж, до прикладу на Сході країни.

Найвищий рівень онкозахворювань в Городенківському та Рогатинському районах, найменше у Верховинському. Як пояснює головний спеціаліст з онкології Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, на злоякісні захворювання частіше хворіють чоловіки.

Зокрема, серед чоловіків найбільш поширений рак трахеї бронхів та легень, рак передміхурової залози, рак шкіри, шлунка та рак прямої кишки.

Щодо жінок - на першому місці рак молочної залози,  рак тіла матки, яєчників та рак шийки-матки.

"За минулий рік наші фахівці діагностували 3826 випадків захворювання на рак. В онкодиспансері проконсультовано 2042 пацієнтів. Станом на 2013 рік на обліку у нас перебувало більше ніж 21 тисяча онкохворих. З них 12036 живуть більше п’яти років. А смертність на 100 тисяч населення складає 161,2 %", - зазначив головний лікар Івано-Франківського обласного онкодиспансері Володимир Романчук.

За словами головного лікаря, консультації з діагностики медпрацівники проводять в обласній клініці також за спеціальним графіком виїжджають у райони.

"Ми виїжджаємо бригадами спеціалістів в райони на діагностику хворих. Це працівники зав відділення і консультуємо хворих на місці. Для цього створено відповідний графік. Якщо є підозра на онкопатологію ми забираємо до себе і туту дообстежуємо. Крім того, мною запроваджене кураторство районів. Є онколог-хірург який їде в район. Кожен з них має свій район та завдання, після обстеження хворих, вони пишуть короткий звіт. Тобто скільки проконсультував хворих, кого на наш рівень направив", - зауважив Володимир Романчук.

Проте, головний спеціаліст з онкології зазначає наразі чи не найбільша проблема занедбаності візуальних локалізацій. За 8 місяців цьогорічної діагностики позитивні і негативні зміни.

"Виявлено захворювання раку молочної залози 3-4 стадії  у 222-х пацієнтів - це у декілька разів більше ніж минулого року. Щодо раку шийки-матки результати покращились,адже у клініці створений спеціальний  кабінет, що діє як консультативний центр. Тому ми знаємо чи лікувались пацієнти раніше, маємо всі дані. Занедбаність цьогоріч знизилась на 15%, при чому проконсультовано 84 пацієнти. Проте значною проблемою залишається захворювання раку ротової порожнини. В області вона висока близько 70-ти відсотків", - наголошує пан Романчук.

Джерело: Бліц-інфо