друкувати


Паливо з кавових решток

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-12 05:30:24

Після заварювання кави завжди залишається відпрацьована кавова маса, яку згодом викидають у сміття. Тим часом, учені кажуть: якщо зібрати всі кавові залишки, то з них можна отримати чудове екологічно чисте паливо.

Фахівці з Університету Цинцинаті (США) зайнялися розробкою методики з перетворення кавових відходів на енергетичне джерело, схоже на біопаливо. Також вони кажуть, що перероблену каву можна поєднувати зі звичайним біопаливом і активованим вугіллям для підвищення ККД.

В описі дослідження розробники говорять, що кавові залишки - це доволі великий обсяг палива. Для розуміння масштабу можна сказати, що лише у США щорічно випивають близько 1 млн тонн кави, причому 95% відходів потрапляє потім на смітники.

У 2010 році дослідники почали розробку техніки конвертації кавових відходів, які отримують від мереж кав’ярень, а також збираючи відходи кави в університетському кампусі. Техніка конвертації передбачає сушіння кави і пресування її в брикети з наступним процесом очищення й перетворенням у біомасу. Інженери кажуть, що у рештках кави міститься від 8,37% до 19,63% олії, яка за своїм складом схожа на біодизель і при її згорянні виробляється великий обсяг теплової енергії при повній відсутності викидів.

За словами дослідників, у майбутньому вони мають намір створити технологію, що дозволить створювати біопаливо з різних продуктів харчування. Наприклад, з відходів кукурудзи, соєвих бобів та інших компонентів, що не використовуються у їжі або залишаються після її приготування.

Джерело: Освітній портал