друкувати


За кількістю абортів українки - рекордсменки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-11 11:30:03

Щороку близько 200-250 тисяч українських жінок, за даними Міністерства охорони здоров’я, вирішують штучно перервати вагітність. Частка жінок, у яких вагітність закінчується абортом, у нашій країні становить близько 20%. До прикладу, у Східній Європі цей показник - 14% , а в Західній Європі - 3%.

Майже половина українок репродуктивного віку хоча б раз у житті робили аборт. Протизаплідних таблеток вони бояться більше, ніж абортів, констатують лікарі. У кожної третьої після аборту виникають ускладнення.

За словами Ірини Курило, завідувача відділу дослід-жень демографічних процесів та демографічної політики Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи, проведення абортів у нашій країні навіть у медичних умовах є травматичним процесом. На Заході такими методами переривання вагітності, як у нас, користуються рідко.

Щоб змінити ситуацію, народні депутати запропонували ввести в Україні заборону на аборти і дозволити робити їх тільки у трьох випадках: якщо жінка стала жертвою зґвалтування, якщо вагітність загрожує життю матері, якщо плід має патології, несумісні із життям. Експерти сумніваються у доцільності прийняття такого закону. Як стверджує Ірина Курило, тоді аборти робитимуть підпільно. У Польщі, де вони заборонені, існує практика абортивного туризму: жінки їдуть на операцію до іншої країни.

Однак, попри невтішну статистику, показник кількості абортів хоч і повільно, але знижується: на початку 90-х лікарі щороку робили близько мільйона (!) абортів, на початку 2000-х - до 500 тисяч операцій на рік.

Коментарі для "ВЗ"

Михайло МЕДВЕДЄВ, акушер-гінеколог Дніпропетровської обласної лікарні:

- Робити аборт погано у будь-якому віці, незалежно від того - народжувала раніше жінка чи ні. Ця операція є "підступною", її наслідки можуть не давати про себе знати багато років, а потім несподівано починаються серйозні проблеми зі здоров’ям, не кажучи вже про психологічні аспекти постопераційного періоду.

Аборт може стати причиною непліддя, однак виявити його вплив на подальшу репродуктивну діяльність жінки дуже складно. З часом в організмі жінки розвиваються й інші хвороби, які теж можуть стати "платформою" безпліддя. Якщо говорити про "не дуже вдалі" аборти, такі, як видалення матки, то, звичайно, це стовідсоткова нездатність мати дітей.

Не вірю, що закон про заборону абортів виправить ситуацію на краще. Навпаки, кількість нелегальних операцій зросте у десятки разів. Жінки просто звертатимуться по допомогу до інших "лікарів", які обіцятимуть їм швидко усунути "проблему". Єдиний вихід у цій ситуації - свідоме ставлення до інституту сім’ї та процесу зачаття як такого.

Марта ЧУМАЛО, заступник голови Західноукраїнського центру "Жіночі перспективи":

- Основна причина, чому жінки йдуть на цей нелегкий крок, - страх перед майбутнім. Одні бояться матеріального боку ситуації, інші - не впевнені, що готові психологічно. Неповнолітні дівчата зважуються на абортацію, бо не хочуть зізнаватися у факті сексуальних контактів батькам, бояться, що їх громадськість засудить, що коханий дізнається і покине. Не варто забувати і про жертв зґвалтувань, які роблять аборт, бо розуміють, що дитина нагадуватиме про жахливу подію у їхньому житті.

Джерело: Високий Замок