друкувати


Овочі "борщового набору" за рік подорожчали наполовину, незважаючи на офіційну нульову інфляцію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-10 05:30:14

Зокрема, майже на 70% зросли оптові ціни на буряк столовий і на 55% - на картоплю. Ціни на цибулю підвищилися у 2,6 рази.

Овочі борщового набору і картоплю за станом на кінець першого тижня вересня коштували на 54,6% більше, ніж у цей же час у 2012 році. Про це свідчать дані плодоовочевого індексу "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

"Найбільш вагомий внесок у зростання вартості овочів борщового набору внесла цибуля, оптові ціни на яку в даний час перевищують торішні в 2,6 рази", - говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

За її словами, майже на 70% зросли оптові ціни на буряк столовий і на 55% - на картоплю.

"Найменш істотно (на 23,7%) зросла ціна на моркву, яка була досить дорогою і в минулому році. А ось білокачанна капуста в даний час продається дешевше, ніж на рік раніше, але всього на 11%", - відзначає експерт.

З урахуванням порівняно високих цін на овочі борщового набору на сьогоднішній день їхнє відвантаження на експорт до Росії не здійснюється.

Як відомо, офіційно в Україні другий рік відсутня інфляція. За даними Держстату, країна завершила 2012 рік з дефляцією 0,2%. Зниження споживчих цін за підсумками року було зафіксовано вперше з 2002 року. За вісім місяців 2013 року дефляція становила 0,6%.

Джерело: DT.UA