друкувати


Фаст-фуд - бути чи не бути?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-10 01:30:11

Коломию заполонили фаст-фуди. Заклади швидкого харчування розташовані по всьому місту. Кури гриль, хот-доги, шаурму, кебаби та багети пропонують покупцеві чи не на кожному кроці. Різноманіття швидких страв та напоїв змушує відмовлятися від гарячого обіду в їдальнях. Що стоїть за "вуличною їжею" - читайте далі.

Перша причина недовіри до фаст-фудів - продукти, які зберігаються в неналежних умовах та м’ясо сумнівної якості. Друга - неправильне приготування та економія на олії для смаження. Обійшовши деякі "фаст-фудні" заклади міста, ДК зіткнулося з нехтуванням кухарями елементарних санітарних норм.

"Прийшовши за перекускою, ви можете заробити гастрит та інші хвороби. Переважно люди отруюються їжею влітку, але в інші пори року вона не є більш безпечною, - розповідає місцевий лікар. - В Коломиї щороку зростає кількість молоді, яка скаржиться на болі в шлунку".

Фахівці радять, підійшовши до фаст-фуду, насамперед зазирнути у вікно, щоб побачити, в яких умовах зберігаються продукти та сама "кухня". Зазвичай там панує хаос. Продавці не стежать за продуктами, з яких готують страви, та їх перебуванням у холодильниках. Буває й таке, коли холодильників немає взагалі. Тож напівготові інгредієнти чекають свого клієнта на прямому сонці. М’ясо, яке повинно бути заховане від спеки, манить покупця вже не першою свіжістю. Овочі, які були нарізані ще зранку, за цілий день можуть прокиснути. Це саме стосується й майонезу. Сковорідки та плити брудні, хоча за нормами їх мають чистити кілька разів на день. Що стосується олії для фрі, її теж мали би змінювати 2-3 рази на день. Економія доводить, що в кращих випадках олію змінюють 2-3 рази на тиждень, а прибирають раз на день.

Обійшовши чимало коломийських закладів, жоден фаст-фуд не погодився показати сертифікат на м’ясо. Продавці стверджують, що м’ясо вони купують у звичайних магазинах, а овочі - на ринку. Проте умови зберігання і приготування їжі не є секретом.

Найчастіше до складу "фаст-фудних" страв входить найдешевше м’ясо (курятина, шинка, свинина, залежно від страви), булочка чи багет, які є замороженими або просто несвіжими. Щоб приховати всі недоліки наїдку, до страви додають майонез, кетчуп та ароматні приправи.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"