друкувати


Чому коломийські комунальники активно зрубують дерева

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-09 09:30:28

На розі вулиці Театральної, навпроти будинку №15, вже багато років височіло дерево. Під час сильних вітрів та буревіїв здавалося, що воно от-от впаде на перехожих та сусідній будинок.

Дерево було настільки кремезним, що могло під час падіння завдати чималої шкоди будівлям поблизу. Нині перехожі та мешканці цієї вулиці можуть спокійно зітхнути, адже дерево днями зрубали.

У Коломиї вирубують дерева з двох причин. Перша - якщо вони знаходяться в аварійному стані, а спеціальна комісія визначає їхню небезпеку для громадян. Друга причина - власник земельної ділянки, отримавши дозвіл міськвиконкому, має право зрізати дерево на приватній ділянці.

Дерево, що росло на розі вулиці Театральної, знаходилося на приватній земельній ділянці. Тому міська влада не мала права зі своєї ініціативи зрубати зелене насадження.

- Вже тривалий час ми вимагали від власника цієї ділянки зрізати небезпечне дерево, - розповідає міський голова Ігор Слюзар. - Зелене насадження було вкрай небезпечним для коломиян. Воно могло впасти будь-якої хвилини і наслідки були б жахливими. Нарешті власник, зрозумівши проблему, пішов нам назустріч. Дерево одразу ж зрізали.

Крім того, протягом літа йшли роботи по зрізу зелених насаджень у міському парку ім. К. Трильовського. Десятки дерев там знаходилися в аварійному стані. Деякі з них падали після сильних вітрів чи граду. За правилами зрубу, дерева можна зрізати, якщо їхній вік перевищує відповідний термін. До прикладу, тополя і верба стоять до 45 років, а дуб, липа, каштан, ясен чи сосна - до 60 років. У парках і скверах цей вік більший - до 70 і 90 років. Втім, вік деяких дерев перевищує і сотню років.

У ратуші кажуть, що коломияни пасивно ставляться до навколишнього середовища. На аварійний стан дерев звертають увагу лише після буревіїв, коли ті лежать посеред вулиць. Від початку цього року за дозволом на зріз зелених насаджень звернулося лише 11 коломиян.

На відміну від інших міст України, в Коломиї дозвіл на зріз зелених насаджень є безкоштовним. Передбачені лише штрафи за зруб дерева без спеціального дозволу. За знесення зеленого насадження, у разі відсутності дозволу, штраф складає від 85 до 170 гривень. Також передбачене нарахування збитків за незаконне знесення зеленого насадження. Воно залежить від породи дерева та діаметра стовбура і його стану. У середньому сума може коливатися від 800 до 3500 гривень.

Нагадаємо, що у Коломиї не один раз падали дерева, які тривалий час знаходилися в аварійному стані, що завдавало чималої шкоди. Приміром торік внаслідок сильного пориву вітру на проїжджу частину дороги на вул. Крушельницьких впало дерево, внаслідок чого було пошкоджено автомобіль, який стояв на узбіччі дороги. У червні цього року від сильного вітру на вул. Барвінського дерево впало на житловий будинок і порвало електричні дроти.

Джерело: тижневик "Дзеркало Коломиї"