друкувати


Коломию атакує...борщівник

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-06 11:30:54

"Трава Геракла", "помста Сталіна", або просто борщівник Сосновського заполонив місто та його округи. З кожним роком цієї небезпечної рослини стає все більше і більше. Фахівці говорять, що боротися з борщівником потрібно саме зараз.

Розповсюджуючись з неймовірною швидкістю, рослина призвичаїлася і до українських чорноземів.

Особливістю борщівника є отруйний сік, який містить біологічну речовину - фурокумарин. Під час контакту шкіри людини з цією маслянистою речовиною виникають важкі дерматити, схожі на опіки. Дуже важливо розпізнати і не доторкнутися до борщівника.

Практика показує, що люди доволі часто плутають борщівник з лопухом. Особливо уважним потрібно бути, відпочиваючи біля озера чи ріки, адже отруйний бур’ян полюбляє вологу. Також до переліку улюблених місць його поширення входять узбіччя доріг та недоглянуті поля.

Для початку фахівці радять людям ретельно вивчити зовнішній вигляд цієї зловмисної рослини і триматися від неї подалі. Але якщо все ж таки контакт вашої шкіри з соком рослини відбувся, варто пам’ятати, доторкнувшись до листків рослини, спочатку ніякого неприємного відчуття не спостерігається. І лише через певний час з’являються алергічні опіки.

Дуже важливо не розтирати ділянку пораненого тіла, краще обмотати цупкою тканиною і заховати від сонячних променів. Вдома краще промити його розчином фурациліну або ж просто милом. А найкраще відразу звернутися до лікаря-дерматолога.

Борщівник Сосновського не є карантинною рослиною, це кормова культура, але враховуючи темпи розповсюдження та шкоду, яку він завдає людині, його неодмінно потрібно знищувати.

Як з ним боротися, читачам "ДК" розповів начальника управління агропромислового розвитку Коломийського РДА Петро Гайдечук.

- Варто зазначити, що це надзвичайно живуча рослина. Світовий досвід демонструє, що боротись з борщівником доволі складно, - стверджує пан Петро. - Але це необхідно робити і позбуватися його потрібно правильно. Зазвичай люди нехтують технікою безпеки і отримують свою порцію опіків. Дієвим способом позбутися бур’яну є викопування. Слід це робити в рукавицях та цупкій одежі. І ще одне важливе правило: борщівник потрібно викопати на глибині 8,12 км. Якщо ж спробувати його декілька разів скосити, він втрачає силу росту. Але така робота виявиться безрезультатною, бо рослина - багаторічна.

Якщо боротися з борщівниками на полі, можна використовувати гербіциди зі складом гліфосаду. Звичайно, найефективніше використовувати хімічний спосіб ліквідації борщівника.

- Проте не скрізь можна застосовувати хімічні препарати, - продовжує Петро Гайдейчук. - Біля житлових будинків та водойм не можна розпилювати хімію, хіба що подалі від міста чи села. Проте цей спосіб потребує значних коштів, яких, на жаль, немає, адже хімічні препарати зазвичай недешеві.

За словами чиновника, у районі роблять усе можливе для того, щоб поінформувати людей про небезпечного завойовника, який щороку окуповує все більшу територію Коломийщини.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"