друкувати


Очі виявились важливішими за вуха при сприйнятті мови людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-05 09:30:00

Зорові галюцинації виявились дійсно здатні спотворити сприйняття людиною звуків і змінювати їх на абсолютно інші елементи мови, що свідчить про те, що очі в рівній мірі важливі для сприйняття слів, як і вуха, заявляють біологи з Університету Юти в Солт-Лейк-Сіті (США) в статті, опублікованій в журналі PLoS One.

Дослідники дійшли такого висновку, намагаючись розкрити причини ефекту, відкритого близько 50 років тому шотландським психологом Гарі Макгурком. Він помітив, що людина починає спиратися на візуальне сприйняття інформації в тому випадку, якщо звук і зображення на телевізійній картинці не збігаються.

Автори статті підтвердили існування цього феномену і знайшли механізм його появи, простеживши за активністю мозку чотирьох добровольців-епілептиків, в череп яких були імплантовані електроди.

Суть дослідження полягала в тому, що добровольці переглядали фрагменти відео, в яких звук не збігався з тим, що насправді вимовляли люди. Мозок відповідно реагував на це, і люди завжди помічали, що насправді говорили інші, не дивлячись на невідповідну звукову доріжку.

Джерело: Освітній портал