друкувати


Сміття наступає - "АВЕ" відпочиває

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-04 01:30:28

Впродовж кількох років сміттєзбиральне підприємство "АВЕ Івано-Франківськ" функціонує на Прикарпатті. Австрійська компанія ще з початку своєї діяльності обіцяла вчасно та якісно виконувати роботу. Але не так сталося, як гадалося.

На початку 2009 року на підприємницькій карті Коломиї почало функціонувати підприємство зі збору та утилізації відходів "АВЕ Коломия". Вже з перших днів своєї роботи підприємство отримало підтримку від місцевої та районної влади. За два роки "АВЕ Коломия" працювало в селах Семаківці, Замулинці, Матеївці, Перерів, Тростянка, Корнич, Королівка, Воскресинці, Нижній Вербіж, Верхній Вербіж, Сопів, Шепарівці, Товмачик, Гвіздець, Підгайчики та безпосередньо в місті Коломиї. Згодом "АВЕ Коломия" почала працювати і в Снятинському та Городенківському районах. Компанія успішно та якісно працювала, всі були задоволені, особливих нарікань не було, допоки у вересні 2012 року "АВЕ Коломия" не перейменували на "АВЕ Івано-Франківськ".

Зокрема, у селі Сопів підприємство "АВЕ" надає послуги ще з 2009 року. З кожним днем кількість людей, які підписували договір з підприємством, постійно зростала. На початок 2013 року приблизно 75% мешканців села користувались послугами цього підприємства.

Підписуючи договір, люди отримують контейнер для сміття. Вартість послуг сміттєзбирального підприємства становить 81 грн. за три місяці. Цікавим є також те, що спочатку ця ціна була меншою, але згодом керівники підприємства пообіцяли покращити якість надання послуг, і збільшили вартість послуг. "Жителі готові платити більше, але щоб послуги надавались якісно та вчасно. Натомість останнім часом машина вчасно не приїжджає, а буває, що вибірково, лише з деяких вулиць забирає сміття. Так не годиться", - каже мешканець села Сопова пан Василь.

Сміттєзбиральна машина раз на тиждень приїжджала в село й забирала сміття. У Сопів техніка приїжджала щовівторка. Спочатку все було вчасно і регулярно, але з початку цього року сміттєзбиральна машина почала приїжджати на день, а то й на два пізніше. Будь-яких скарг від сільської управи та людей спочатку не було, але терпець у громади урвався тоді, коли машина вже більше тижня не приїжджала по сміття. Люди почали робити зауваження працівникам підприємства, але у відповідь було мовчання, а інколи й погрози.

Сільський голова Сопова Олег Терпигоров розповідає, що й сам неодноразово телефонував на підприємство зі скаргами. "Коли почались затримки з вивезенням сміття, я почав телефонувати до куратора нашого регіону. Однозначної відповіді отримати від них не вдалося. Вони виправдовувались тим, що машина, яка збирає сміття, часто ламається, тож вони не встигають".

Доволі цікава ситуація: підприємство, яке вже кілька років успішно працює в нашому регіоні, має проблеми з технікою. Схоже, сільський голова та мешканці села зуміли достукатись до керівників підприємства, і після майже трьох тижнів чекання у четвер непотріб таки забрали. Цікаво, що вивозили сміття вночі. Та це не головне. Сміття забрали лише з окремих вулиць, а на деякі навіть не заїжджали. Так, мешканка вулиці Івана Франка пані Марія скаржиться, що це не вперше сміттєзбиральна машина не заїжджає на її вулицю. "Ми вже неодноразово скаржились на те, що ящики зі сміттям біля наших домівок можуть стояти більше двох тижнів. І коли вже з усіх вулиць села сміття забрали, наше може простоювати ще по кілька днів".

Жителі села знову почали звертатись до керівників підприємства, але на цей раз жодної відповіді не отримали.

Не краща ситуація з вивозом сміття і в місті Коломиї. Щоранку в центрі міста окрім безхатьків можна помітити і переповнені контейнери зі сміттям з логотипом АВЕ. Середмістя поступово перетворюється на осередок безхатьків. Вони тут живуть та харчуються біля смітників, непотріб з яких і по декілька днів ніхто не забирає.

Та що тут казати, минулого тижня Коломия повноправно готувалась до Дня міста, але ось переповнені контейнери зі сміттям ніхто не поспішав прибирати.

Для пані Оксани, яка мешкає в центрі Коломиї, вже не так комфортно виходити на вулицю через сміття. "Повно сміття не лише десь на околиці міста, а й в самому центрі. Яким постає наше місто перед туристами? Це просто жах. Навіть моя мала дитина часто запитує, чому в центрі міста так багато сміття. Я не знаю що їй відповісти. Потрібно щось робити і негайно", - каже пані Оксана.

Схоже, що до чималих проблем Коломиї тепер додається ще й проблема сміття. Якоїсь однозначної відповіді, чому сміттєзбиральне підприємство "АВЕ Івано-Франківськ" останнім часом так погано працює, нема. Саме владні структури були ініціаторами функціонування цього підприємства на Коломийщині, тож вони мають вести діалог з керівництвом підприємства задля покращення його діяльності. Без перебільшень таке підприємство вкрай необхідне і місту, і району. Повинна бути співпраця між владою та підприємствами. Наразі цієї співпраці нема, тому й виникає чимало проблем.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"