друкувати


Лохина допоможе запобігти діабету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-04 12:30:40

Наявність лохини (голубика - рос.) у раціоні знижує ризик розвитку діабету 2 типу на 26%. А якщо з'їдати на день по три порції будь-яких фруктів, ризик знизиться всього на 2%, показало дослідження раціону 187 тисяч американців.

За час спостережень у 6,5% осіб розвинувся діабет 2 типу. Учені відстежували стан людей кожні чотири роки, цікавлячись об'ємом вживання фруктів.

Враховувалось вживання винограду або родзинок, персиків, сливи або абрикос, чорносливу, бананів, дині, яблук або груш, апельсинів, грейпфрутів, полуниці та лохини.

Виявилось, діабет рідко вражав осіб, що з'їдали по три порції лохини, винограду, родзинок, яблук, груш. У цих продуктах висока концентрація антоцианів, що поліпшують засвоєння цукру, і поліфенолів.

Але у цих ягодах і фруктах різний рівень цукру і клітковини. Тому ефект неоднаковий. А ось фруктовий сік однозначно підвищує ризик діабету, адже рідина засвоюється швидше, і рівні цукру та інсуліну вмить підскакують.

Наприклад, якщо замінити сік лохиною, то ризик, навпаки, знизиться на 33%, якщо виноградом або родзинками, - на 19%, яблуками або грушами - на 13%, а взагалі будь-яким (цілим) фруктом - на 7%.

Джерело: Освітній портал