друкувати


Інтелект погіршуєтся через хронічне безсоння

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-03 02:30:43

Вважається, що безсоння значно підвищує ризик розвитку цукрового діабету і серцево-судинних хвороб. Також особа, що недосипає, вдень почуває себе розбитою. А нещодавно вчені виявили у жертв безсоння стійкі порушення функцій мозку.

Відчуття денної сонливості, труднощі з концентрацією уваги і зниження працездатності - це явища, з якими добре знайомі ті, кому практично щоночі доводиться "рахувати овець" у надії забутися сном хоча б на короткий час.

Проте, як з'ясували учені із США, перераховані явища - це лише надводна частина айсберга. Порушення сну і його хронічний дефіцит призводять до серйозних порушень мозкових функцій.

Дослідники з Університету штату Каліфорнія в Сан-Дієго (University of California, США) вивчали активність мозку 50 добровольців за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії. З 50 випробовуваних 25 страждали хронічним безсонням, а інші 25 (контрольна група) проблем зі сном не мали. Під час експерименту всі учасники виконували тестові завдання, що вимагали хорошої швидкості реакції та розвиненої здібності до запам'ятовування.

Середні результати виконання тестів, як і очікувалося, були гірші у групі тих, що страждали на безсоння. Проте на додаток до цього функціональна магнітно-резонансна томографія виявила істотну різницю в активності мозку між учасниками обох груп.

У випробовуваних, що недосипали, зони мозку, відповідальні за короткочасну пам'ять практично ніколи не включалися на повну потужність.

Крім того, у тих, що страждали на безсоння при виконанні завдань деякі ділянки мозку (зокрема відповідальні за зорові образи) продовжували активно функціонувати у фоновому режимі, чого не спостерігалося в контрольній групі.

Іншими словами, випробовувані, що недосипали, паралельно з виконанням завдань продовжували мимоволі думати на теми, ніяк не пов'язані з проходженням тестів.

Джерело: Освітній портал