друкувати


Ювілейні акорди професора Козаренка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-09-02 03:30:10

Безперечно, Олександр Козаренко є знаковою постаттю Коломиї на схилку 20-21 століть. І хоч він рано випурхнув з коломийського гнізда, наше місто міцно тримає митця своїми незримими руками.

Тут він народився і виростав у квартирі на вулиці С. Бандери в сім’ї високоосвіченого інженера з Житомирщини Володимира Козаренка та вчительки Ольги з Лемківщини. Тут ходив до другої загальноосвітньої і до першої музичної шкіл, де досвідчений педагог Веслава Ясіновська помітила в малому хлопчині здібного музиканта. Тут він коротко завідував музичною частиною відродженого Коломийського драмтеатру. Олександр Козаренко належить до Коломийської асоціації мистців, до чоловічого Клубу Коломийців.

А найтривкіша дружба з нашим містом замішана на відомому музичному фестивалі ім. А. Кос-Анатольського. Саме завдяки Олександрові Козаренку в Коломиї вже 26 років поспіль лунає класична музика, сюди приїжджають провідні українські музики, співаки, композитори, музикознавці, а наші містяни мають щастя почути класичну й сучасну музику. Як збагатилося наше місто завдяки фестивалю ім. А. Кос-Анатольського! Не даремно на ювілейному концерті О. Козаренкові вручили відзнаку міського голови.

П’ятдесятиліття митець відзначав саме в рідній Коломиї, недавно, на День незалежності. Адже він народився, що теж символічно, саме 24 серпня. І тепер поведемо мову про Олександра Козаренка в контексті нашого народу, нашої держави. Очевидно, що проголошення Незалежності України створила більші можливості для розкриття творчого потенціалу кожного українського митця.

Професор Козаренко закінчив Київську консерваторію ім. П. Чайковського, а також аспірантуру при цьому виші. Згодом захистив кандидатську (1993) і докторську (2001) дисертації. Докторська мала дещо викличну назву: "Національна музична мова: генеза, сучасні тенденції". Річ у тім, що деякі сучасні музикознавці й далі не визнають, що існує національна музична мова, а тому на захисті докторської Олександрові Козаренку довелося довго захищати свою позицію перед вщент заповненою залою.

Науковець опублікував низку музикознавчих статей, бере участь у наукових конференціях. Викладав у Львівській музичній академії (1992 - ), був проректором з навчальної роботи. Від 2002 року - професор. А від року - він декан факультету культури і мистецтв Львівського національного університету ім. І. Франка, професор Українського Вільного Університету в м. Мюнхені (Німеччина). Бере активну участь у діяльності Наукового товариства ім. Т. Шевченка, очолює його музикознавчу секцію.

Власне в житті професора Козаренка поєдналися теорія і практика музики. Одна річ говорити про музику, інша - вміти продемонструвати свої знання. Ювіляр за своїх 50 відіграв багато сольних чи гуртових концертів. Особливого розголосу набули їхні спільні концерти з народною артисткою України Лідією Шутко. З приводу цього відома музикознавець Світлана Веселка писала у львівській газеті "Поступ": "Олександр Козаренко - ідеальний партнер. Він - надчутливий, технічно досконалий, його імпровізаційність - найвищого ґатунку. Тому концерти Шутко - Козаренко ніколи не звучать завчено. Горизонти їхнього виконання - безкраї."

У 1984 році став лауреатом республіканського конкурсу піаністів ім. М. Лисенка. У 1996 році О. Козаренка нагородили державною премією ім. Л. Ревуцького, у 2001 році - державною премією ім. М. Лисенка, у 2012 році - премією ім. Б. Лятошинського. У 2008 році йому присвоїли почесне звання заслужений діяч мистецтв України. Член Національної спілки композиторів України та Асоціації "Нова музика".

Працює у жанрах симфонічної, оперної, балетної, камерно-інструментальної, вокальної і театральної музики. Його твори в репертуарі багатьох оркестрів, ансамблів, театрів.

В одній з статей я назвав Олександра Козаренка музикою-мандрівником. Властиво ще 1990 року він у складі дуету "Коломия" репрезентував Україну на Міжнародному фестивалі камерної музики в Парижі. Тут він споглядав красу цієї провідної мистецької столиці. Далі його музичні мандри пролягли через усю Європу, на Кавказ і до Росії. Йому плескали шанувальники музики Італії, Фінляндії, Словаччини, Македонії, Вірменії, Австрії та ін. країн. Особливі в цьому переліку Німеччина й Польща. У Польщі в нього багато знайомих колег-науковців, навіть факультет, який він очолює, співпрацює з польськими вишами. Німецька сторінка ювіляра доволі промовиста, адже 2004 року він стажувався в Вюрцбурзькому університеті, має тут своїх приятелів-науковців і музикантів.

Хто знає ближче О. Козаренко, той знає наскільки він комунікабельний, як з ним весело і приємно в товаристві. Тому не лише в Україні, але й в Європі нашого коломийського П’єро мають за свого. У баварських кнайпах він засиджувався зі своїми німецькими приятелями до півночі, а ранками вслухався у дзвони вюрцбурзьких костелів. Він клав квіти на гріб Марлен Дітріх, і ручкався з Католікосом усіх вірмен, блукав світанковим Римом і молився у древніх храмах Кавказу. А раз, було, поховзся на кладці і впав у озеро в польському містечку, і професорові довелося негайно рятувати свого українського гостя.

Що ж грав європейським шанувальникам музики Олександр Козаренко? А грав він твори нашого безсмертного Миколи Лисенка, знайомлячи глядачів з українською класикою. А грав свої твори, які репрезентують сучасну українську камерну музику. А варто сказати, що за свою тридцятирічну творчу діяльність маестро створив чимало. Серед найвідоміших його творів: камерна опера "Час покаяння", ораторічя "Страсті Господа Бога нашого Ісуса Христа", монодрама "Орестея", "П’єро мертвопетлює", "Кончерто рутено" для фортепіано з симфонічним оркестром, "Епістоли для оркестру", "Ірмологіон" для струнних та інші. Всі ці твори зберігаються на компакт-дисках у фонді Українського радіо. Авторську фонотеку О. Козаренка складають п’ять компакт-дисків.

На ювілейному концерті О. Козаренка 24 серпня цього року присутні в Народному домі коломийські глядачі мали змогу послухати п’ять його великих творів, які виконав симфонічний окрестр Хмельницької обласної філармонії під орудою Олександра Драґана (між іншим, випускника Коломийського педколеджу). А три твори виконав сам ювіляр, професор, заслужений працівник культури Олександр Козаренко. Були щирі оплески, квіти, спогади, нагороди і слова вдячності. Коломия вкотре довела, що любить і шанує свого талановитого сина. І любов та повага ця взаємна.

Зачуваємо, що ювілейні концерти відомого нашого сучасного композитора, піаніста і науковця Олександра Козаренка відбудуться ще у Львові та в Києві. Бажаємо, щоб вони були успішні. А ювілярові - многая літа!

Джерело: Коломийські ВІСТИ