друкувати


З 2015 року українським селянам заборонять продавати необроблені продукти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-30 02:30:01

На Львівщині фермерів закликають об’єднуватися у молокозаготівельні кооперативи. Адже з 2015 року селянам заборонять продавати необроблені продукти - молоко, сир та м’ясо. Такими є вимоги Світової організації торгівлі, і Україна зобов’язалася наблизити норми національної продукції до світових вимог.

Про це повідомили журналісти телеканалу ZIK.

"Наше завдання за цей максимально короткий термін зробити все можливе, щоб ми не порушували законів світової організації торгівлі, - заявив голова Громадської ради при Львівській облдержадміністрації Зеновій Бермес. - Мусимо зрозуміти, що СОТ вимагає безпечних продуктів харчування для населення".

Закон набуде чинності у січні 2015 року. Щоб фермери могли повноцінно працювати за нових умов, влада пропонує об’єднуватись у кооперативи.

"Завдання цих кооперативів - забезпечити концентрацію товарних потоків від виробника до споживача. А ще вони призвані забезпечити підтримку, підняти ефективність, зменшити трудомісткість, зменшити вартість на утримання то догляд за поголів’ям", - пояснив голова Громадської ради при Львівській облдержадміністрації Андрій Чопик.

В Ярослава Лелека фермерське господарство налічує понад сто корів. Тваринництвом чоловік займається близько 12 років. Створення таких молокозаготівельних кооперативів, каже фермер, і справді може трохи полегшити життя, однак додає - більшість господарств Львівщини розкидані по всій області, тому співпрацювати їм буде непросто.

"Зараз хочуть створювати переробні кооперативи, які б заготовляли молоко. Але хто заготовлятиме молоко? Люди продали ВРХ. А щоб виростити корову, потрібно три роки", - говорить фермер.

Цьогоріч на підтримку молочної галузі у Львівській області виділили 1 млн гривень. Ці гроші підуть на дооснащення молокозаготівельних кооперативів. Та щоб усі селяни і фермери могли реалізувати молоко, потрібно створити близько 300 таких об’єднань, кажуть експерти. Натомість сьогодні в області реально працює лише 12. Причому навіть ті фермерські господарства, які діють на Львівщині, не виготовляють достатньої кількості сировини для молокопереробних заводів. Тож більше 60% продукції на ці підприємства завозять із сусідніх регіонів.

"Я можу з жахом говорити, що ми програємо іншим регіонам України. Ми зробили невигідним виробництво молока, і фактично маємо певні негативні тенденції щодо утримання великої рогатої худоби, саме для реалізації молока. Поголів’я в області почала різко зменшуватись", - констатує Зеновій Бермес.

Сьогодні не зрозуміло, в яких умовах опиниться молочне виробництво після 2015-го року. Чіткого плану роботи цієї галузі за новим законом ще немає.

Джерело: ЗІК