друкувати


Співанки й колядки з Ключева Великого

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-29 05:30:46

Таку назву має компакт-диск, який недавно видав письменник-гуморист, краєзнавець, заслужений артист України Микола Савчук. Вартість такого видання годі оцінити, адже упродовж 1,5 години можна слухати зразки місцевих колядок, великодніх і весільних співанок, коломийок, а також прадавніх пісень, які виконують колись славні сільські співачки Марія Савчук (Марія Катерини Данилової), Марія Кушмелюк (Мишакова), Явдоха Карпенюк (Товтринова), Гафія Микитюк (Гафія Федора Илькового), Олена Ужитчак (Грибичка), Марія Ковальчук-Юріяк (Пілатиха), а також сучасні виконавці ключівського фольклору.

Перед нами постає фольклорна панорама одного з найдавніших європейських і українських сіл на Коломийщині, яке славиться своїм самобутнім весіллям з пір’яним вінком княгині, своїми колядками-жеканками та розмаїттям коломийок, що його продовжив уродженець цього села, згаданий вище Микола Савчук.

Таке аудіовидання стало можливим завдяки підтримці спонсорів, а серед них: настоятель церкви Преподобної Параскеви у Великому Ключеві отець Микола Ужитчак, місцевий підприємець Юрій Микитюк, уродженець села Василь Явдошняк (Козарів), який тепер живе у США, а також уродженці межівного села Мишина, в жилах яких тече й ключівська кров: начальник обласного управління юстиції Василь Кавацюк, а також підприємець і відомий ювелір Іван Тимофіїв та його брат Василь Тимофіїв - баба яких Ганна Іванівна Мочернюк була довголітньою вчителькою у Великому Ключеві. Тому щира їм подяка за вчасну підтримку.

Сам упорядник і видавець Микола Савчук признається, що відчуває велику радість від того, що видав три компакт-диски музично-пісенного фольклору Правобережної Коломийщини: "Співає й грає Печеніжин - Довбушів край", "Мишинські музики і співаки" та "Співанки й колядки з Ключева Великого". На основі цих видань можна скласти собі майже повне уявлення про автентичну культуру Коломийської Гуцульщини, яка представлена її трьома найяскравішими селами і селищем. Знадобляться такі видання науковцям-фольклористам, туристам і тим, хто цікавиться нашою мікрокультурою. На жаль, цієї дуже древньої і дуже самобутньої, не кажучи неповторно-гарної, культури завтра вже може не стати. Тому Савчукові аудіоальбоми будуть тривалим пам’ятником маленькому краєві, в якому він народився, ріс, який любить і який він прославив.

Джерело: Газета "Вільний голос"