друкувати


У чорному чаї виявили універсальний засіб проти карієсу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-28 10:30:03

Чай захищає зуби від руйнування, доводять останні дослідження. Для досягнення оптимального ефекту потрібно випивати по 3-4 чашки чаю на день, говорять учені.

За словами експертів в особі Кері Ракстон, саме чорний чай знижує ризик карієсу за рахунок дії на стрептококи і лактобацили. Перші передаються зі слиною, а другі відомі своєю здатністю руйнувати зуби.

Доктор Ракстон, огляд якої було опубліковано у журналі Британського фонду з харчування, говорить, що її дослідження знайшло безперечні докази того, що вживання чаю захищає від втрати зубів. Чорний і зелений чай також зменшує запалення і запобігає адгезії та зростанню бактерій, які починають ланцюгову реакцію більшості захворювань ротової порожнини.

Як стверджують учені, навіть цукор не може перешкодити роботі чаю. Що стосується зеленого чаю, він так само ефективний, але ще і бореться з неприємним запахом з рота за рахунок нейтралізації сірки.

Бактерії, що знаходяться в ротовій порожнині, взаємодіють з вуглеводами. У результаті хімічної реакції виробляється кислота, що руйнує зубну емаль. Чай здатен зняти запалення, запобігти адгезії та зростанню бактерій.

Учені не раз доводили, що в чаї містяться антиоксиданти, флавоноїди і катехіни. Вони володіють антибактеріальними властивостями. А ще зелений чай сприяє зниженню ваги, збільшує витрату енергії та стимулює спалювання жирів.

Джерело: Освітній портал