друкувати


На думку науковців, гнучкі смартфони - це вже не фантастика, і скоро вони побачать світ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-26 11:30:45

Група вчених Техаського університету показала один із ключових елементів, який зможе дати старт стрімкій еволюції гнучкої електроніки - радіомодуль із графену.

Як повідомляє MIT Technology Review, він функціонує досить швидко для того, щоб транслювати, приймати і обробляти сигнали зв'язку.

"Я думаю, що зараз ми цілком можемо говорити про гнучкі смартфони, планшети та інші пристрої зв'язку", - наголосив керівник проекту Дежі Акінванде.

Розробники зуміли розташувати деталі радіомодуля на гнучкій підкладці з полімеру і змусити їх перемикатися мільярди разів на секунду - з частотою 2,4 ГГц для технології Bluetooth і 1 ГГц для мобільного зв'язку. При цьому максимум частоти дійшов до 25 ГГц.

Головним завданням групи Акінванде було домогтися якомога нижчої ціни виробництва. Це їм вдалося завдяки певній послідовності під час виробництва. Спочатку вчені створювали необхідні структури - електроди і затвори транзисторів - на пластиковій підкладці, і водночас готували великі аркуші графену на металі.

Далі графен переносили на пластикову підкладку. На останньому етапі комбінована структура покривалася водонепроникним шаром. Акінванде пояснив, що дешевизна цього методу полягає у відсутності необхідності обробляти сам графен.

На цей момент команда зайнята створенням 3D-принтера, який дасть можливість друкувати гнучкі схеми на основі графену. За даними голови проекту, випуск таких компонентів можна буде почати приблизно через 5-10 років.

Зазначимо, графен являє собою двовимірну решітку, створену з шару атомів вуглецю товщиною в один атом. Цей матеріал має незвичайні механічні та електричні властивості, завдяки чому багато хто називає його дуже перспективним для мікроелектроніки.

Як повідомлялося раніше, японські вчені навчилися робити з води сенсорні екрани. Дивитися кіно та читати книжки тепер можна у ванні прямо на воді.

Джерело: ТСН