друкувати


Медики розкрили причини і механізми появи 30 видів раку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-15 03:30:29

Медики вивчили геноми понад сім тисяч хворих на рак і розкрили причини і механізми появи тридцяти найпоширеніших видів пухлин, що допоможе знайти спільні риси між ними і дозволить розпочати роботу над універсальними методами боротьби з раком, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature.

"Нам удалося знайти більшість ключових мутацій, які пояснюють генетичні причини появи й історію розвитку раку в організмі хворих. Ми тепер починаємо розуміти ті складні біологічні процеси, які непомітно протікають в нашому тілі протягом довгих років і сліди яких зберігаються в геномах ракових клітин у вигляді подібних мутацій", – заявив Людмил Александров з Інстітуту Сангера в Хінкстоні (Велика Британія).

Александров і його колеги проаналізували геноми понад 7 тисяч культур ракових клітин і п'ять мільйонів мутацій в них, намагаючись знайти спільні механізми в їх розвитку. Для цього вчені порівнювали не стільки самі мутації, а те, як вони з'являлися усередині геному і впливали на функціонування механізмів, які керують "ремонтом" і зчитуванням ДНК.

Це дозволило їм виділити трохи більше 20 найбільш спільних і поширених мутаційних механізмів, які є причиною появи "поломок" в геномі, що змушують клітину "збунтуватися" і стати родоначальником ракової пухлини. За словами вчених, ці мутаційні процеси є причиною розвитку тридцяти найпоширеніших видів раку, у тому числі раку легенів, грудей, яєчок і печінки.

Як відзначають медики, число процесів, задіяних в розвитку кожного з класів пухлин, помітно відрізняється. Так, розвиток раку печінки вимагає одночасного "включення" шести таких процесів, а поява раку яєчників – всього два. Учені вважають, що вивчення відкритих ними механізмів дозволить краще розуміти природу раку і приступити до розробки засобів, здатних знищувати відразу декілька видів пухлин, використовуючи схожість в їх мутаційному "минулому".

Джерело: Освітній портал