друкувати


Пора ввести сієсту і для прикарпатців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-09 02:30:12

Спека не жаліє нікого, скарги на неможливість працювати на підприємствах міста стали частішими, працездатність різко скоротилася. "Дуже погане самопочуття, а від цього природне зниження працездатності", "Дуже важко працювати, постійно хочеться спати", "Неможливо зосередитись і думати" - саме такі слова можна почути на вулицях міста й у громадському транспорті. Причина одна - спека.

На людський організм, особливо звичний до помірного, а не тропічного клімату, спека впливає вкрай негативно. Через рясне потовиділення порушується водний і сольовий баланс в організмі, внаслідок чого погіршується працездатність, збільшується частота серцево-судинних нападів. Крім того, висока температура повітря погано впливає на стан мозку і негативно відбивається на психіці.

При перегріванні можливий тепловий удар, а перебування на відкритому сонці загрожує сонячним ударом.У зв’язку з підвищенням температури повітря умови праці повинні бути полегшені, а дотримання гігієнічних вимог - обов’язкове. Насамперед необхідно дотримуватися норм температурного режиму. Показники мікроклімату на робочих місцях мають відповідати "Санітарним нормам мікроклімату виробничих приміщень", державним будівельним нормам. Допустима температура повітря залежить від виду діяльності.

Для легкої праці, а це переважно робота в офісі, температура має сягати не більше 28°С, для праці середньої тяжкості - до 27°С, тяжких робіт - не більше 26°С.

Обов’язково слід дотримуватися питного режиму, мають бути регламентовані перерви в спеціально облаштованих кімнатах із системою кондиціонування.  Найгірша ситуація - на будівництві та у дорожніх працівників. Якщо пересічні громадяни можуть сховатися від сонця у приміщенні і носити легкий одяг, то будівельники й дорожні працівники змушені бути в робочій формі. Вони практично постійно працюють на свіжому повітрі. Під час роботи на відкритому повітрі необхідно використовувати головні убори та сонцезахисні окуляри, робити декілька перерв із прийняттям душу, мати запас прохолодної води.

Необхідно підтримувати належний водний баланс: протягом доби вживати не менше трьох літрів рідини, найкраще - воду з соком лимона або квас (від солодкої води може підвищитися артеріальний тиск). Вживати основну кількість рідини бажано не вдень, у саму спеку, а вранці й увечері - в цей час організм запасає вологу в тканинах.Через безпрецедентну спеку в місті Києві вже вводили сієсту (пообідній відпочинок, що є загальною традицією деяких країн, особливо зі спекотним кліматом) з 13 до 17 години. Поки що зміни робочого графіка стосувалися тих, хто працює на вулиці: будівельників, дорожніх працівників, співробітників шиномонтажу. При цьому робочий день для них продовжується до 20-21 години. Таке рішення ухвалено через те, що спека в столиці влітку тримається на рівні міст південної Європи, де обідня сієста - в порядку речей. Водночас багато приватних фірм, які займаються будівництвом, відкоригували час роботи і ввели сієсту - там робітники працюють на будівництві з п’ятої ранку до 12 дня, а під час піку денної спеки обідають і відпочивають.

До роботи вони повертаються о 18 годині, коли спека потроху починає спадати. Підтримують введення денного відпочинку й працівники дорожніх структур, які під час спеки міняють графік дорожніх робіт і працюють вночі. Так само чинять і в багатьох шиномонтажних майстернях, де основний потік клієнтів припадає на вечірні години.

Глава Гідрометцентру Микола Кульбіда рекомендує переходити на змінений графік при спеці в 33°С. Така погода у нас не рідкість, тому треба думати про те, щоб адаптувати свій побут до таких температур. Можливо, і керівникам будівельних та дорожніх підприємств нашого міста теж варто подумати про адміністративне регулювання режиму праці при спеці (скорочення робочого дня, зміна початку та закінчення робочого дня, застосування кімнат відпочинку з оптимальними параметрами мікроклімату й повітрообміну тощо).

І наостанок: якщо є хоча б найменша можливість, слід обов’язково трохи відпочити посеред дня, полежати десь у затінку, а ще краще - трохи поспати.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА