друкувати


Вагітність в нормі може тривати 10 місяців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-07 05:30:30

Тривалість вагітності у людей може варіюватися в межах п'яти тижнів після еталонної дати – 9 місяців після зачаття, встановили вчені із США, праця яких опублікована в журналі Human Reproduction.

За статистикою, лише 4% жінок народжують на світ потомство на 280 день після початку останнього менструального циклу. Протягом 10 днів після призначеної дати народжують ще 70%, навіть якщо термін пологів був визначений за допомогою ультразвука.

Дослідники спостерігали 125 вагітностей з моменту овуляції й імплантації ембріона в стінку матки до пологів. "Ми виявили, що середня тривалість від овуляції до народження дитини склала 268 днів – 38 тижнів і два дні. Але навіть коли ми виключили 6 випадків передчасних пологів, ми встановили, що тривалість вагітностей відрізнялася максимально на 37 днів", – говорить доктор Енн Джукіч (Anne Jukic) з Національного інституту наук в галузі охорони здоров'я в Дюремі.

Учені також встановили, що чим більше часу потрібно ембріонові для імплантації, тим довше триває вагітність.

Серед чинників, що впливають на тривалість, автори також називають вік жінки: на кожен рік життя в зрілому віці припадає додатковий день вагітності. Крім того, породіллі, що самі мали велику вагу при власному народженні, до пологів йшли довше: один додатковий день вагітності за кожні 100 грам ваги вище за норму. Тенденцію в затяжній вагітності також мають жінки, чиї попередні вагітності тривали більше 38 тижнів.

"Тривалість вагітності значно варіюється серед нормальних вагітностей, навіть коли точно відома дата овуляції. І цей розкид більший, ніж прийнято вважати в клінічній практиці", – говорять автори. Вони відзначають, що для змін лікарських оцінок буду потрібні додаткові дослідження, але якщо вони підтвердять, що термін здорової вагітності може бути істотно більше 9 місяців, це дасть нову основу для ухвалення рішень про лікарські втручання.

Джерело: Освітній портал