друкувати


Карітас оздоровив більше сотні дітей у Дорі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-07 03:30:06

Гармонійний розвиток дитини - основна мета таборів "Канікули з Богом", які вже багато років поспіль влаштовує БФ "Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії" у селі Дора, що на Яремчанщині.

Цими вихідними Карітас успішно завершив оздоровлення більше сотні дітей. Пліч-о-пліч відпочивали діти з кризових, малозабезпечених, багатодітних, неповних сімей, а також діти із звичайних родин, які бажали, щоб їхні діти не просто відпочили, а ще й збагатилися духовно.

Спілкування з Творцем через молитву, рухливі ігри - все це відбувалося на лоні неповторної карпатської природи. Діти віком від 7 до 17 років відпочивали в урочищі, де нема комп’ютерів, мобільного зв’язку. Їм не залишалося нічого іншого як гратися, молитися, співати пісень та насолоджуватися спілкуванням одне з одним.

- Табір "Канікули з Богом" був започаткований, тому що ми бачили таку потребу. Крім того, що зараз потрібно зосередити увагу на християнському вихованні дітей, потрібно й надати змогу відпочити дітям, сім’ї яких не мають змоги забезпечити їм дороговартісний відпочинок у санаторіях. Ми виступили з ініціативою зробити табір доступний для всіх, - розповів о. диякон Сергій Триф’як, директор БФ "Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії".

108 дітей - це найбільша кількість дітей за всі роки таборів у Дорі, які з’їхалися з усієї єпархії. Таке зацікавлення свідчить про те, що у сучасному світі важливо забезпечити гармонійний відпочинок дітям, допомогти їм побути на одинці з самими собою.

- На жаль, теперішнє життя диктує такий ритм, що часто люди знаходяться далеко від Бога, - розповів Тарас Бучовський, керівник дитячих проектів Карітасу та організатор табору "Канікули з Богом". - Технологічний прогрес, попри всю свою користь, насправді відволікає людину від всього, що є справжнім, істинним. Тут діти мають можливість все залишити позаду і наблизитися до Бога.

Українською греко-католицькою церквою 2013 рік було проголошено роком віри, тому у таборі багато розповідалося про суть християнства. Щоранку діти відвідували Служби Божі, молилися перед прийомами їжі, співали пісень релігійного змісту.

Вихователі відмічають, що цього року діти напрочуд активні: хочуть за кожної можливості пізнавати світ, цікавляться всім, що їх оточує, задають оригінальні запитання. З цієї причини програма табору була складена таким чином, щоб у дітей не було практично вільного часу. Вони весь час були залучені до якихось занять.

З перших хвилин перебування у таборі відчувалося, що там витає дух доброзичливості, дружби і любові. Діти кажуть, що цієї атмосфери їм часто бракує вдома, в школі, на вулиці. У таких умовах діти відкриваються з нових сторін.

Після спостережень за дітьми протягом тижня перебування у таборі, вихователі відмічають позитивні зміни у дітях. У першу чергу, видно, що вони попри свою активність, заспокоюються зсередини, віднаходять рівновагу. З цієї причини багато дітей приїжджають у табір щороку. Так, декілька хлопців та дівчат вже вважаються старожилами табору та допомагають старшим впоратися з малечею. Христина Куриляк відвідує табір вже п’ять років. Шістнадцятилітня дівчина каже, що вона тут вже знає все і тому, тепер допомагає вихователям працювати з меншими дітьми.

Велику роль при підготовці та реалізації табору зіграли волонтери. Цього року їх було восьмеро. Вони віддали два тижні свого, щоб допомогти дітям. Артем вже декілька років поспіль бере відпустку саме задля того, щоб допомагати у таборі "Канікули з Богом". - Я проводжу дітям уроки катехизації, а також відповідаю за фізичний розвиток дітей, адже як знаємо: у здоровому тілі - здоровий дух. Для мене бути тут є важливим, тому що мені подобається допомагати іншим, - мовив чоловік.

Велика подяка всім людям, які доклалися до організації та проведенні табору на високому рівні. Лише позитивні емоції всіх дітей є найкращим мірилом того, що табір "Канікули з Богом" вдався на славу!

Джерело: Прес-служба БФ "Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії"