друкувати


Рівень достатку людини можна визначити за складом її крові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-07 12:30:16

Результати досліджень, проведених епідеміологами з Університету Ексетера (Велика Британія), свідчать про те, що соціально-економічний статус пацієнта можна визначити за складом його крові.

Ряд хімічних речовин, виявлених при аналізі крові, характерні для людей з достатком, і зовсім інший набір присутній в крові бідняків. Про це повідомляється в статті в науковому журналі Environmental International.

Зокрема, в організмі багатих значно вище рівень хімічних елементів, пов'язаних з регулярним вживанням сонцезахисних кремів, більше ртуті та миш'як, оскільки вони частіше їдять рибу і морепродукти, що накопичують в організмі ці хімічні речовини, а в крові бідних, як правило, виявляють більше кадмію, що утворюється в результаті куріння.

Доктор Джесіка Тайрелл, що очолює групу дослідників, стверджує, що її колеги виявили в крові людей не менше 179 хімічних сполук, які можуть служити індикаторами достатку і способу життя.

В ході роботи вчені протестували кров і сечу більше 22 тис осіб, проаналізували результати з точки зору описаної вище гіпотези і склали список з дев'яти речовин, типових для багатих, куди увійшли, окрім ртуті та миш'яку, також перфторокаприлова кислота, бензофенон-3, а також моно (карбоксиоктил) фталата, який міститься в упаковках для продуктів харчування і предметів особистої гігієни, таких як шампуні і пом'якшувачі для волосся.

Речовини, рівень яких вищий в організмі бідних - талій, кадмій і свинець, які містяться в упаковках харчових напівфабрикатів, а також в повітрі поблизу підприємств важкої індустрії.

Джерело: Освітній портал