друкувати


Штучні вітаміни вкоротять вам віку?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-07 09:30:34

Риб’ячий жир сприяє розвитку раку простати, з’ясували науковці.

Ця інформація шокувала багатьох, хто вживає його від болю в суглобах, пише Daily Mail.

Дослідження, в якому взяли участь понад дві тисячі осіб, засвідчило, що ті люди, у чиїй крові було виявлено найвищий рівень жирної кислоти омега-3, на 71% були більше схильні до розвитку найнебезпечнішої форми раку простати.

Йдеться не лише про омега-3 кислоти. За словами доктора Алана Кристала, який очолював дослідження в Онкологічному центрі ім. Фреда Хатчінсона у Сіетлі, доказів того, що пігулки вітамінів або мінералів спроможні запобігти захворюванням, не надто багато, за умови, що людина повноцінно харчується.

Отже, які з цих добавок корисні й, головне, безпечні?

Мультивітаміни

У 2010 році французькі дослідники вивчили стан здоров’я 8 тисяч добровольців, які приймали мультивітаміни або плацебо протягом шести років. Вони з’ясували, що ті, хто вживав вітаміни, були так само схильні до розвитку серцевих захворювань і раку, як і ті, хто приймав плацебо.

"Десятки досліджень мультивітамінів показали, що в рекомендованих дозах вони не дають абсолютно нічого", - зазначив доктор Кристал. Тому, якщо ваша дієта містить у собі багато свіжих продуктів, вам не потрібні мультивітаміни.

Вітамін С

У лютому завершилося 11-річне дослідження 23 тисяч осіб, за результатами якого виявлено, що ті, хто приймає вітамін C у високих дозах - по 1000 мг - удвічі частіше схильні до появи каменів у нирках.

Дослідження 2002 року показало, що доза в 1 г вітамінів C і Е майже утричі збільшує ризик передчасної смерті жінок постклімактеричного віку.

Кальцій

Дослідження за участі 388 тис. осіб показало, що особи, які приймали понад 1 г кальцію на добу, мають більше проблем з серцевими захворюваннями, а ризик смерті для них зростає на 20%. Як додає журнал Journal of the American Medical Association, у жінок ризик дещо нижчий.

Джерело: ЗІК