друкувати


Землі загрожує перетворення на другу Венеру - вчені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-02 02:30:39

За прогнозами учених-кліматологів, зміна клімату в майбутньому може призвести до того, що Землю очікуватиме доля Венери: атмосфера нашої планети нагріється до декількох сотень градусів, а океани випаруються. Про це пише журнал National Geographic.

Раніше один з відомих кліматологів Джеймс Хансен в своїй книзі "Бурі майбутнього" попереджав: незабаром людство спалить всі запаси нафти, газу, вугілля, що може запустити неконтрольований процес глобального потепління.

Спочатку колеги Дж.Хансена не погодилися з ним, заявивши, що таке явище неможливе в принципі. Проте тепер дослідник Колін Голдблатт з Університету Вікторії (Канада), що також займався цією проблемою, дійшов висновку, що прогнози Дж.Хансена вірні.

За його словами, у моделі кліматичних змін, яку він розробив разом з колегами, не враховувалося, яка кількість енергії, випромінюваної Землею, поглинається водяними парами і вуглекислим газом. Річ у тому, що енергія, яка отримується нашою планетою від Сонця, врівноважується теплом, що випромінюється Землею в космос, - таким чином досягається тепловий баланс.

Проте якщо енергія, що надходить від планети, затримуватиметься вуглекислим газом і водяними парами, Земля почне нагріватися все більше і більше. Чим більше людство спалюватиме палива, тим більше буде в атмосфері вуглекислого газу і тим вище буде температура планети. До того ж при спеці океани і моря починають інтенсивніше випаровувати вологу, підвищуючи вміст водяної пари. Все це призводить до формування своєрідного шару теплоізоляції довкола планети, який нагріває її все сильніше.

Така модель, на думку Дж.Хансена, неминуче призведе до виникнення "синдрому Венери": океани випаруються, атмосфера складатиметься в основному з вуглекислого газу з домішкою мінералів та агресивних кислот, а температура досягне декількох сотень градусів (у випадку з Венерою - порядка 475 градусів біля поверхні).

Нова кліматична модель, створена К.Голдблаттом, підтверджує побоювання його колеги. Правда, вчені точно не знають, коли це може статися із Землею. За їх словами, Венера у минулому пережила такий же етап неконтрольованого глобального потепління, який очікує Землю.

"Минуле Венери - це майбутнє Землі", - відзначив учений.

Джерело: Освітній портал