друкувати


У батьків канікул немає

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-01 12:30:55

Літо - найкраща пора відпочинку, особливо для дітей. І, напевне, найнапруженіший час для працівників правоохоронних органів, зокрема, тих, які дбають, щоб відпочинок дітей був безпечний, про попередження правопорушень, дитячої бездоглядності.

Про те, які проводяться наразі оперативно-профілактичні заходи розмовляю, з начальником сектора кримінальної міліції у справах дітей, майором міліції Вадимом ВАСИЛЕЦЬКИМ.

- Пане Вадиме, які саме об’єкти знаходяться у полі особливої уваги, куди найчастіше приїжджаєте з перевіркою?

- У першу чергу нас цікавлять місця масового відпочинку дітей, Це, зокрема, оздоровчий табір у Слободі, де відпочивають як діти з нашого району, так і приїжджі. Якраз закінчується третя зміна. Наші працівники проводять там лекції, бесіди на правову тематику з дітьми, обслуговуючим персоналом. Маємо певне порозуміння і підтримку з боку адміністрації - директора Марії Прокопів. Окрім того, проводимо роз’яснення і серед підприємців, які займаються продажем алкогольних та тютюнових виробів, як неподалік табору, так і в Слободі, Рунґурах, інших місцях, щоб запобігти продажу цих товарів неповнолітнім.

Належна увага приділялась профілактичній роботі і в пришкільних таборах - у селищі Гвіздець, Княждворі та інших, де загалом оздоровилось 600 дітей. Вони виїжджали на екскурсії, ходили в походи, їхнє життя було насичене цікавими заходами, подіями. Під опікою і контролем дорослих - вихователів, учителів відпочинок дітей вдалося організувати дуже добре.

- Вочевидь, батькам інколи про це потурбуватися так само ніколи.

- На жаль, маємо прикрі випадки бездоглядності, і навіть трагічні. Так у міському озері втопилася дівчинка з П’ядик, яка поїхала в Коломию з подругами. Чотирнадцятилітній хлопчина із Замулинців на Івана Купала бавився у компанії біля вогнища, через необережну штовханину обпік ногу. З дітьми трапляються нещасні випадки не лише, коли вони без нагляду дорослих. Днями до дитячої лікарні було доправлено 15-річну дівчинку з Великого Ключева, яка допомагала мамі кухарити. Полум’я з печі вибухнуло і перекинулося на пластикову вагонку. Донька і мама стали гасити пожежу, у результаті дитина отримала опіки ІІ і ІІІ ступенів, обпекла руки і стопи, на щастя, її життя не під загрозою, уражено лиш 8% шкіри. Тому батькам, які залучають дітей до праці, треба бути самим уважними, не нехтувати правилами безпеки і вчити цьому своїх помічників.

- А чи часто батьки звертають увагу на те, що їхня дитина не вдома, чи знають, куди пішла?

- Так би мало бути. Батьки повинні знати, куди пішла дитина, з ким, обумовити час повернення. Це не насильство, а розумний контроль, який допоможе уникнути непорозуміння, а часом і біди. Звичайно, що на інформацію про зникнення дитини ми реагуємо, не гаючись. Так до нас нещодавно звернулась одна жінка, стурбована тим, що її сімнадцятирічний син пішов у неділю зранку до церкви, але потім його більше ніхто з односельців не бачив. Упродовж п’яти годин мама не знаходила собі місця. Увесь наш відділ у складі Ніни Логін, Ярослава Копильціва відпрацьовував різні варіанти і версії і хлопчину ми таки знайшли, в одному з кафе міста, де він приспокійнісінько відпочивав і був дуже здивований, що його розшукують працівники міліції.

- Трапляються випадки, що дитина воліла б назавжди піти з дому, бо батьки знущаються з неї?

- І такі, на жаль, випадки є. Як правило, це на початках приховується, замовчується. Дитина боїться розповісти, сусіди, близькі вдають, що не бачать, не втручаються. Аж поки конфлікт переростає в гордіїв вузол, який можна тільки розрубати. Так сталося нещодавно і в одній сім’ї, де дитина, п’ятнадцятирічна дівчинка, у присутності прокурора підтвердила, що вона не хоче повертатися у сім’ю. Батько бив і її, і матір, погрожував. Налякана дитина терпіла, мовчала, а якось не витримала і втекла. Отоді й уся правда відкрилась. Вирішується питання про позбавлення батьківських прав. Дівчинка наразі в притулку. Хто знає, якби прояви насильства з боку батька були призупинені на самих початках, дитина б не зневірилась, не озлобилася, сім’я б збереглась. Тому не будьте байдужими до тих, хто живе поруч, до долі сусідських дітей. Якщо батьки їх кривдять, зловживають батьківськими правами, - не мовчіть.

- Вчасно забивши на сполох, можна спам’ятати горе-батьків?

- У житті бувають різні ситуації. І вилучення дітей з сім’ї - це крайній захід, коли всі інші методи впливу вичерпані. Інколи й справді достатньо нагадати про відповідальність, аби батьки схаменулися. Так до нас звернулася жінка похилого віку, скаржачись, що її донька полишила на неї двох своїх малолітніх дітей - 3 і 5 років, не за призначенням використовувала дитячі гроші. Бабці вже несила глядіти онуків, а донька все не повертається. Дітей помістили в притулок, вирішувалось питання про притягнення матері до відповідальності. Але її слова і поведінка надалі виявилися переконливими, вона усвідомила свою відповідальність. Сподіватимемось, що цей урок вона запам’ятає, дбатиме про дітей, боячись їх втратити.

- Бувають випадки, що діти утікають з дому не тому, що їм погано?

- Є утікачі, яким дома нудно, вони хочуть нових вражень, подорожувати. Деякі батьки просто змирюються з такою ситуацією і не завжди повідомляють про зникнення свого чада. Скажімо, на День молоді, патрулюючи, в поле нашого зору потрапив хлопчина. Як з’ясувалося, він уже вдома не був два дні. Мама приїхала, спокійно забрала.

- А як ваші підопічні, юні міліціонери?

- Для них літо особливе. Їздили у Верховину, займалися екстремальними видами спорту, спускалися на плотах по річці. А надалі плануємо, щоб вони оздоровились у "Прикарпатських зорях". Відпочиватимуть і заодно з вихованцями табору проведуть правовиховну роботу - про шкідливість куріння, про недопущення правопорушень. Сподіватимемося, що це матиме неабиякий вплив, коли про такі речі діти говорять дітям - це краще сприймається.

- Літо ще трішки нас потішить, отож на що дорослим слід звернути увагу, аби відпочинок дітей був вдалим?

- Передусім, це безпека на водоймах. На території району є багато річок, озер, ставків. Пильнуйте, якщо діти відпочивають там, застерігайте. Треба бути уважним під час проведення масових заходів, особливо коли День села. Як правило, тоді чергує чимало правоохоронців, але й батькам слід знати, як, де і з ким проводить час дитина, будьте з нею на зв’язку. Хотілося б нагадати і про відповідальність власникам розважально-відпочинкових закладів: перебування там дітей у вечірній час без нагляду дорослих передбачає відповідальність власника закладу у вигляді штрафу.

Автор: Вікторія КОХАН, газета "Вільний Голос"