друкувати


Любомир ГРАБЕЦЬ: Для Коломиї 100 пластунів - це мало!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-01 01:30:08

Останні два тижні понад сто дітей різного віку провели у наметах. Вони проходять щорічний пластунський вишкіл. Як живеться дітям в умовах дикої природи - дізнавалися журналісти тижневика "Дзеркало Коломиї".

Закінчується таборування Коломийської станиці пласту у с. Слободі. Всі діти виглядають бадьоро, на обличчі з’явився рум’янець, а все тому, що тут, посеред лісу, нема комп’ютерів та мобільного зв’язку.

Устрій Пласту

Офіційно діти можуть вступати до скаутської організації з шести років, але бувають і молодші. В Коломийській станиці є чотири улади. Від 6 до 11 років - улад новачків, від 12 до 17 - юнацтво, від 18 до 35 років - старшопластунство, від 35 і до безкінечності - улад сеньйорату. Перші два улади, то є улади, які виховуються. В основі скаутської ідеології - самовиховання, тому два старші улади допомагають першим двом самовиховуватися.

Організація має гурткову систему. З шести-восьми дітей складається гурток. Він має свого гурткового, заступника гурткового, гурткового суддю, гурткового писаря, гурткового скарбника, господаря. Також є й інші посади, які залежать від потреб та можливостей. Цікаво, що ще ніхто в світі кращої системи, ніж скаутингова, не придумав. І тому всі молодіжні організації послуговуються формами і методами виховання скаутів. Дітям нічого не насаджують, вони нібито усе роблять самі і основною функцією виховника є спрямувати дітей у правильному напрямку, який у кожного інший.

Голова станичної старшини національної скаутської організації України станиці Коломиї Леся Машталер розповіла, що на нинішній день в Коломиї діє два курені: 55 Максима Залізняка та курінь Галини Грабець.

У "Пласті" діє обов’язковий до виконання закон "14 точок": славний, сумлінний, точний, ощадний, справедливий, братерський, доброзичливий, пильний, слухняний, пластун завжди гарної думки та інші положення, які, погодьтеся, виховують людину. Пластуни не мають права палити та вживати алкоголь, оскільки вони мають бути здорові і душею, і тілом.

Особливості таборування - 2013

Щороку проходить таборування. Кожен пластун має в обов’язковому порядку жити в таборі в наметі протягом двох тижнів. Минулих років таборування проходили у Княждворі, Лючі. Тепер місце дислокації змінено на користь Слободи. Табір цього року носить козацьке спрямування і називається "Січ".

Юнацтво самостійно готує їсти, діти рубають дрова, вчаться виживати в будь-яких умовах: у дощ, в холод та у спеку. Буває, що діти не витримують, таким чином відбувається природний відбір. "Пласт" - це не тільки таборування, це, насамперед, ідея. Діти вже протягом першого року визначаються, чи їм підходить ця система, чи ні.

Цього року рекордна кількість новацтва - 20 діток від 6 років. Любомир Грабець на псевдо Клопіт розповів, що навіть 30 дітям відмовили у таборуванні з тієї причини, що вони не відвідували заняття упродовж року. Адже перебування на природі у гурті протягом двох тижнів - це підсумок річної роботи пластуна, наступний крок у його розвитку. Умови у таборі нетепличні і потрібно мати попередній гарт. "Якщо дитину відразу поселити у жорсткі умови, вона зламається і більше ніколи не прийде до Пласту, - каже друг Клопіт. - Ми констатуємо факт, що у нас практично нема відтоку дітей. Натепер ми маємо своїх вихованців, які були на окружних, крайових на міжнародних зібраннях пластунів. Вони можуть навчити вже своїх однолітків краще, ніж ми. Діти добре слухають одне одного."

П’ятнадцятеро дорослих наглядають за пластунами. Це лікар, кухар, комендант табору та інші виховники. Є й посада писаря, яку займає Оля Русак. На дівчині вся паперова робота. Вона щоденно розподіляє обов’язки між дітьми. "Хоча дорослих є багато, але ми даємо дітям бути самими собою. Вони роблять що забажають, звісно, у межах правил", - задоволено мовить найстарший пластун Коломийщини. Він також розповів, що новинкою цьогорічного табору є те, що дівочий та хлоп’ячий курені знаходяться разом. Це дає можливість ближче здружитися, але, звісно, що тут є і свої мінуси.

Місце таборування обирали спільно з юнацтвом. Найбільше їм до душі припав затишний куточок у Слободі. "Цього року нас запросив у свої володіння Роман Бортейчук. Ми йому за це дуже вдячні. Він нам навіть спеціально провів світло та створив усі можливі зручності", - продовжує розповідь Любомир Грабець. - До нас добре ставляться як громада, так і влада. Цього року з міського бюджету виділили 20 тисяч гривень на потреби Пласту. В нас є багато дітей з малозабезпечених та неповних сімей. Ми стараємося, щоб кошти коломиян були затрачені там, де це необхідно. Нам багато допомагають батьки наших пластунів. Окремо хочемо подякувати родинам Бережницьких, Романюків, Янкевичів, Липевичів, Долбишів, Машталерів, Мельничуків, Осачуків, Дорошенків, Юрію Овчаренку, Володимиру Колеснику, п. Піотровській, а також АТП. Висловлюю щиру подяку всім сеньйорам та старшопластунам у проведенні таборування".

Щоденник пластуна

Дев’ятий день таборування загальною схемою дня був схожим на всі інші дні, але абсолютно відмінний за своїм змістом. Андрій Мельничук, зв’язковий 55 куреню Коломиї, на таборі виконує обов’язки заступника коменданта з виконання програми. Він каже, що робота з планування табору починається за півроку. Пластуни мають продумати все до дрібниць.

7:00 - 8:00 - Зі свистком діти встають. Якщо хтось спізнюється, то має покарання у вигляді присідань для дівчат та віджимань для хлопців. Руханка - це ранкова зарядка, під час якої хлопці мають пробіжку, а дівчатка займаються гімнастикою. Наостанок виховники оглядають намети. Вони мають бути завжди чистими і охайними, не дозволяється розкидати речі та тримати у наметі щось зайве.

8:00 - 8:30 - Діти шикуються, моляться. Зачитується порядок дня, щоб діти орієнтувалися у заходах, передбачених на день. Виховники підбивають підсумки дня і оголошують кого покарано і за що.

8:30 - 9:30 - На снідання пластуни їдять молочні каші. Найбільше полюбляють манну кашу з варенням, а також мюслі.

9:30 - 12:00 - Завдяки батькам вдалося організувати заняття зі стрільби. Дітям продемонстрували, як поводитися зі зброєю, з яких частин вона складається. Старші пластуни мали можливість постріляти.

12:00 - 14:00 - Проходить теренова гра. Юнацтво розподіляється на дві команди - "козаки" і "татари". По лісі розподілено прапорці кожної команди і діти у процесі гри захоплюють їх. У кого виявиться більше ворожих прапорців, ті і виграли.

14:00 - 15:00 - Весь день діти перебувають у русі, тому харчуються на обід першою стравою, кашею з м’ясом та салатом.

15:00 - 17:00 - Гутірки (перша медична допомога, мандрівництво, майстерка, фотомайстерність). Гутірки - це заняття, які обов’язкові відповідно до пластової програми, історичні гутірки, а також мистецькі.

17:00 - 18:00 - Діти по декілька хвилин купаються у потічку, який самі розширили.

18:00 - 19:00 - Паралельно викладаються духовні бесіди, які проводять семінаристи Львівської духовної семінарії, а Володимир Колесник навчає пластунів бойовим мистецтвам та способам самозахисту.

19:00 - 20:00 - Зазвичай вечеря складається з каші та м’ясного, а також салату.

20:00 - 20:30 - закриття дня. Пластуни опускають прапор з десятиметрової щогли, співають пластунський гімн.

20:30 - 21:00 - Діти рубають дрова для ватри, а також готуються до ватри по козацькій тематиці.

21:00 - 22:45 - Діти розповідають про гетьманів, козацькі історії та палять ватру.

23:00 - 7:00 - Пластуни зі свистком лягають спати. Непослуху нема, тому що вони знають про три таборові перестороги, тобто три попередження. Якщо дитина тричі була покарана, то вона їде додому. На щастя, порушників серед пластунів нема і всі діти з радістю чекають наступного пластового дня.

Автор: Оксана РИЖУК, член НСЖУ
Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"