друкувати


Термін придатності ліфтів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-01 10:30:09

Всі 104 ліфти, які є в Коломиї, технічно справні. Проте був час, коли вони виходили з ладу і мешканці багатоповерхових будинків роками не могли ними користуватися.Які найчастіші причини несправності ліфтів у місті та скільки вартує їх ремонт - дізнавалися цього тижня кореспонденти "ДК".

Із 95,779 тисяч ліфтів, що працюють в Україні, 34,877 тисяч працюють понад 25 років, повідомив начальник відділу нагляду в будівництві за підйомними спорудами та котлонагляду Держпромгірнагляду МНС України Петро Пошкурлат. Лише третина ліфтів несправні. Вони потребують термінової заміни. Особливе занепокоєння у фахівців Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду викликали підйомники у тих будинках, кошти на утримання яких збирають самі мешканці.

Більшість ліфтів потрібно міняти або ж ставити на "капремонт". Але вони продовжують працювати. Крім того, що ліфти старі та недоглянуті, за підйомниками часто "женуться" мисливці за металобрухтом. Від цього теж часто страждають мешканці будинків. Тому утримання ліфта закладене в квартплату і навіть своєчасна оплата за квитанцією не гарантує, що сьогодні або завтра ліфт у під’їзді не зупиниться. Річ навіть не в тому, що середній вік підйомників понад 20-30 років, а в діях мисливців за кольоровими металами. Адже багато деталей від ліфтів міліція знаходить у пунктах збору металобрухту.

Загалом в Україні дуже сумна статистика щодо роботи ліфтів. Буває так, що він несподівано уривається. Це особливо небезпечно, коли у ньому знаходяться люди. Така прикра ситуація трапилася три роки тому у Харкові. На десятому поверсі обірвався ліфт. У його кабіні був дитячий візочок з немовлям. Після довгої боротьби за життя восьмимісячна дитина все ж вижила. Хлопчик випав з кабіни в шахту ліфта і отримав численні пошкодження голови, через що потрапив до реанімації і переніс кілька операцій. Таких випадків чимало. І ніхто від цього не застрахований.

Близько тисячі гривень коштує перевірка технічної справності одного ліфта, який відслужив 25-річний термін. Непоодинокі випадки вандалізму трапляються в обласному центрі - Івано-Франківську. Там частішають випадки крадіжок комунального майна. Крадії у багатьох будинках знімають гальмівну котушку з машинного приміщення ліфта.

У Коломиї більшості ліфтів понад 30 років. Усього їх у місті налічується 104 підйомники, що знаходяться у технічній справності. У тарифі з утримання будинків і прибудинкових територій мешканцям багатоквартирних будинків за обслуговування ліфтів нараховується плата в сумі 40,5 тис гривень на місяць. За ці кошти, як повідомили у відповіді на інформаційний запит, працівники КП "Житлоінфоцентр" виконують роботи з експлуатації ліфтів. Технічне обслуговування ліфтів виконує приватне підприємство спеціалізоване ремонтно-будівельне управління "Прикарпатліфт".

Хоча всі ліфти працюють, проте коломияни скаржаться на їх часті зупинки. Мешканці будинку по вулиці Яворницького, 26 кажуть, що останнім часом мають проблемну ситуацію зі світлом. Воно чи не щодня без попередження вимикається. Внаслідок цього, раз у два дні зупиняється ліфт. Часто люди "застрягають" і годинами не можуть вийти.

- У нас дитина-інвалід, - провадить розмову житель вулиці Яворницького, 26 Василь Джингринюк. - Йому 17 років і хворіє на ДЦП. Ми живемо на восьмому поверсі. Не в силі його піднімати і нести сходами вгору до квартири. Тому ми дуже потребуємо постійної роботи ліфта.

Чоловік згадує, як важко їм з дружиною було, коли торік зупинився ліфт у їхньому під’їзді. Майже тиждень він не працював. Вода затекла і довелося звертатися не лише до комунальної служби, але й до місцевих депутатів. Спільними зусиллями ліфт відремонтували, помінявши трос. Однак нині у цьому ліфті відсутні кнопки та розмальовані стіни. Люди скаржаться на дітей, які навмисно ламають ліфти. Граються, піднімаючись і опускаючись, вибирають кнопки та виводять на стіні фломастерами різні написи, смітять у ліфтах.

За чистотою підйомників по вулиці Яворницького, 26 мешканці будинку доглядають самі. Почергово щосуботи вони наводять лад у ліфті. Люди кажуть, що наразі задоволені обслуговуванням ліфта, проте трапляється, коли телефонують до "аварійної", а їм агресивно відповідають.

- Серед працівників, що обслуговують ліфти, є хороші, але є й такі, що навіть не хочуть вислухати наші прохання, - каже мешканка будинку Любов Кавацюк. - Одного разу кілька днів не приїжджали на наш виклик, мовляв, чим частіше будете телефонувати, тим вірогідніше, що ми не приїдемо. Хоча тепер розуміють нашу складну ситуацію, особливо, що стосується хворого хлопчика з ДЦП, тому намагаються одразу приїжджати.

Коломияни висловлюють бажання, щоб збільшили штат ліфтерів. Мовляв, необхідне постійне обслуговування. Ліфти старі, тому можуть неочікувано поламатися. Вартість середнього капітального ремонту пасажирського ліфта становить приблизно 18 тис грн. А вартість робіт щодо модернізації ліфта, тобто заміна кабіни, кабелів, тросів, двигунів - понад 300 тис грн.

- Основними причинами несправності ліфтів є перепад напруги, - каже директор КП "Житлоінфоцентр" Василь Михайлищук. - Згоряють обмотки електродвигунів, ліфти зупиняються між поверхами. Трапляються пошкодження ізоляції кабелів внаслідок промерзання при великих морозах через відсутність централізованого опалення на сходових клітках будинків, пошкодження мешканцями дверей, кнопок виклику ліфтів.

До слова, 15 років у Коломиї не працювало кілька ліфтів. Рік тому цю проблему усунули. Кошти у розмірі 1 440 000 грн. виділила держава в рамках програми реформування житлово-комунального господарства. До речі, Коломия - єдине місто на Прикарпатті, яке увійшло в цю державну програму. Роботи було виконано у співфінансуванні з мешканцями Товариства співвласників багатоквартирних будинків, які зібрали 28 тис грн.

160 років - саме стільки часу в кращому випадку знадобиться на відновлення ліфтового господарства країни при нинішніх темпах фінансування. На капітальний ремонт і заміну ліфтів із загального бюджету програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр. виділять 2 млрд грн., у тому числі 0,5 млрд грн. в 2013 р. Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник. Фахівці нагадують, що в Україні кожний другий ліфт відпрацював свій ресурс і представляє загрозу життю та здоров'ю пасажирів.

Автор: Олена КОЗАЧЕНКО, тижневик "Дзеркало Коломиї"