друкувати


Драг-рейсинг: 400 метрів адреналіну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-31 03:45:55

Драг-рейсинг - супергонки по прямій на коротку відстань з різким стартом, максимальним прискоренням і тріумфальним фінішем. Бути чемпіоном у цих популярних перегонах дуже почесно. Виявляється, Івано-Франківськ має свого майстра з драг-рейсингу.

27-річний франківчанин Володимир Бекеньов нині очолює загальний залік цьогорічної серії етапів Кубка України, а минулих вихідних він став призером змагань Східноєвропейської серії. "ГК" поспілкувався з одним із найкращих драг-рейсерів України про останні перемоги та особливості боротьби за секунди на межі технічних можливостей гонщиків та спортивних автомобілів.

- Володимире, насамперед, прийми вітання з успішним виступом на етапі Східноєвропейської серії з драг-рейсингу. Як тобі вдалося стати призером таких престижних змагань?

Не буду приховувати, третє місце на етапі Східноєвропейської серії - дуже серйозний результат, один з найвищих у моїй автоспортивній кар’єрі. Конкуренція за "призи" була дуже серйозна, адже учасниками змагань, які минулих вихідних приймала Вінниця, були відомі майстри з країн СНД, а також Польщі, Хорватії та Бельгії. Можливо, на такий високий результат вплинув непоганий настрій після другого місця на етапі національної серії Кубка України, що проходив 17 липня у Маріуполі. У загальному заліку свого змагального класу "стріт 6" (об’єм двигуна до 2,0 літрів) я посідаю перше місце. Для того, щоби потрапити до фінальних змагань, потрібно успішно проїхати, мінімум, на шести етапах, що мені загалом вдалося. Попереду - змагання у Тернополі (10 серпня) та фінал у Харкові (вересень). Звісно ж, ставлю перед собою максимальні завдання - чемпіонство.

- Що собою являють самі змагання з драг-рейсингу? Яку дистанцію долають учасники?

Драг-рейсинг - гоночні змагання зі спринту на прискорення, що відбуваються на прямій трасі завдовжки 402 метри. Спершу учасникам надають пробні заїзди. Після цього гонщики змагаються у кваліфікації, де мають по три спроби показати найкращий час у своєму класі. До вирішальної стадії потрапляють, як правило, чотири найшвидші пілоти, які і визначають між собою переможця. Найбільш важливим фактором для перемоги є вдалий старт, а точніше - реакція на стартовий світлофор. Цікавий сам порядок його загоряння. Спершу блимає двічі червоне, потім - двічі жовте і, нарешті, зелене. Власне, стартувати треба у проміжку між жовтим та зеленим світлом, який складає 0,3-0,4 секунди. Зрозуміло, зробити це досить складно. Через це на змаганнях нерідко бувають елементарні фальстарти, які, за регламентом, виключають учасників з боротьби.

- За який час у середньому учасники долають 400-метрову пряму?

Мій особистий змагальний рекорд складає 13,46 секунди. Швидкість на фінішній прямій складає біля 200 кілометрів на годину. До слова, цього року у Євпаторії було встановлено рекорд України - 12,98 секунди. Виходить, що мені до найвищого досягнення не вистачає лише одного переключення передачі, яке займає до 0,3 секунди.

- Скільки років ти займаєшся драг-рейсингом і чим, власне, він тебе захоплює?

Відверто кажучи, з автоспортом я нерозлучний все життя. Раніше активно займався ралі, брав участь у національних фінальних серіях та відкритих кубках. Окрім того, займався фігурним водінням, слаломом. Натомість драг-рейсинг захопив мене тим, що в ньому все залежить не від того, наскільки ти собі технічно підготуєш автомобіль, що зробити одному дуже складно. Для прикладу, свою нинішню машину для сезону я готував цілих дев’ять місяців. На відміну від дріфтингу, який більше нагадує балет і в якому ходові та інші характеристики машини не мають особливого значення, в драг-рейсингу важливо все. Тому учасники змагань воліють ганяти не на серійних конвеєрних машинах, а на тих авто, які зазнали ґрунтовного тюнінгу. Як технічного, так і естетичного.

- А як щодо безпеки пілотів під час змагань?

Драг-рейсинг, незважаючи на максимальні швидкості машин, вважається одним з найбезпечніших видів автомотогонок. Тут немає поворотів і контактної боротьби, драгстери йдуть паралельно по доріжці, спочатку ізольовані один від одного відбійниками. При зіткненні з відбійниками, вибуху або загорянні двигуна конструкція сидіння пілота і захисні дуги, що утворюють клітку безпеки, гарантують гонщику життя. Жаростійкий комбінезон, шолом і бортові засоби пожежогасіння захищають пілота навіть у тому випадку, якщо він цілком охоплений полум'ям. Стосовно глядачів, їх безпека теж продумана до дрібниць і гарантована всілякими огородженнями.

Дуже популярний. І мова тут йде не тільки про широке представництво учасників на різноманітних змаганнях. Це ще й захопливе видовище для глядачів. А поглянути справді є на що, адже драг-рейсинг - це не просто гонки, а видовищне шоу позамежних можливостей людини і машини, неймовірних швидкостей, ефектів і звуків, який важко порівняти з іншими доступними видами автоспорту.

- А в обласному центрі Прикарпаття проводилися змагання з драг-рейсингу?

Перший і поки що єдиний раз Івано-Франківськ приймав змагання на військовому аеродромі два роки тому. Зараз, наскільки мені відомо, такої можливості немає, хоча потенціал для того, щоб прийняти бодай один з етапів національної серії, у нас, безумовно, є.

Джерело: Галицький Кореспондент