друкувати


Вчені: повня заважає спати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-29 10:30:58

Учені Університету Базеля (Basel University in Switzerland, Швейцарія) провели дослідження впливу місячних циклів на сон людей.

Вони досліджували 33 добровольців, які спали в темній кімнаті без вікон у суворо контрольованих лабораторних умовах. Коли була повня, добровольцям було потрібно більше часу, щоб заснути, вони прокидались вночі. Відзначалось і падіння рівня мелатоніна, пов'язаного з роботою внутрішнього годинника і режимами сну.

Варто відзначити, що у темряві організм виробляє більше мелатоніну. Тому вважається, що яскраве світло увечері або недостатнє освітлення вдень порушують нормальне виробництво мелатоніну.Але професор Крістіан Кайохен з Університету Базеля вважає: все ж таки ефект повні пов'язаний з яскравістю самого Місяця. Проте учасники експерименту Місяць не бачили. Вони проводили дві ночі під пильним наглядом учених.

Виявилось, під час повного місяця мозкова діяльність, пов'язана з фазою глибокого сну, впала майже на третину. У середньому добровольці засинали на 5 хвилин довше і спали на 20 хвилин менше за ніч.

Тому вчені попереджають: деякі люди дуже чутливі до місячних циклів.

Джерело: Освітній портал