друкувати


"Щедрі" місця для аварій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-25 05:30:13

Щороку ДАІ аналізує дорожньо-транспортні пригоди на дорогах та складає перелік місць, де найчастіше трапляються аварії. Ділянки, де за три роки стається 12 і більше аварій, називаються місцями концентрації ДТП.

За півроку найчастіше ДТП відбувалися на дорогах державного значення. Це шляхи, які ведуть до Івано-Франківська, Чернівців та Косова. За статистикою, саме тут найчастіше стаються наїзди на пішоходів.

Цьогоріч працівниками Коломийського відділення ДАІ зафіксовано 48 дорожніх пригод. Кажуть, що аварійність порівняно з минулим роком зменшилася - 67 ДТП. Якщо кількість аварій пішла на спад, то потерпілих не менше, аніж у 2012 році, - одинадцять осіб. Через необережне керування транспортними засобами цьогоріч травмовано 14 людей. Загинуло внаслідок ДТП троє осіб, повідомляють у місцевому відділенні ДАІ.

- Цього року помітне зниження кількості ДТП. Сприяє цьому проведення профілактичних заходів, зокрема "Мотоцикліст" та "П’яний водій", - розповідає інспектор ДАІ Василь Саманів. - Зменшення аварій пов’язане ще й з поганим станом доріг. Водії не мають змоги набрати на таких дорогах великої швидкості.

Серед основних причин аварійності на Коломийщині називають керування в нетверезому стані та порушення правил дорожнього руху маневруванням і обгонами.

Назвали й "чорні діри" на дорогах Коломиї. Найчастіше, за словами даішників, аварії трапляються на вул. Карпатській, Петлюри та Мазепи. За словами Василя Саманіва, тут найчастіше водії набирають велику швидкість через краще асфальтне покриття, не дотримуючись безпеки руху.

Цього року працівники ДАІ склали 1246 адміністративних протоколів, з яких 89 - за керування у стані алкогольного сп’яніння. Необережних водіїв одразу карають. За адміністративними протоколами виноситься постанова, згідно з якою порушники мають сплатити штраф до 15 діб. До прикладу, за перевищення швидкості руху сплатите штраф у розмірі від 250 до 340 грн., така ж сума передбачена за ненадання переваги пішоходам у русі. А за проїзд на заборонений сигнал світлофора водіям доведеться викласти 325 грн. Якщо порушники не сплачують штраф, то протокол відправлять в державну виконавчу службу на примусове стягнення.

- Щоб запобігти ДТП, насамперед потрібне розуміння всіх учасників дорожнього руху - водіїв та пішоходів, - вважає Василь Саманів. - У нас був випадок, коли на водія автобуса складали протокол двічі протягом двох днів. Водій, перебуваючи в алкогольному сп’янінні, перевозив пасажирів, ризикуючи їхнім життям.

У відділенні ДАІ переконують, що охопити всі коломийські вулиці важко - на чергування виходять лише два міліціянти. Але і їхня робота, на думку Василя Саманіва, задовільна. Перш за все, водії та пішоходи повинні пам’ятати про власну безпеку.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК, тижневик "Дзеркало Коломиї"