друкувати


Не такий страшний кавун, як його малюють

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-25 12:30:09

Цьогорічне літо вже заповідається добрим урожаєм. Воно дотепер ні спекотне, ні дощове, а якраз таке, як потрібно для вчасного й повного дозрівання різних городніх і садових культур.

Коломийський продуктовий ринок переповнений овочами й фруктами, аж столи й прилавки вгинаються. З’явилися кавуни й дині. Саме ці баштанні культури почали створювати проблему зі здоров’ям. Непоодинокі випадки госпіталізації. Поміж покупцями ходить поговір про перевищений вміст нітратів у кавунах, що буцімто призводить до шлунково-кишкових розладів.

Чи так воно є насправді і яка роль у кавунах нітратів ми попросили прокоментувати завідувача лабораторії ветсанекспертизи, що розташована на центральному продринку, Богдана КОРОЛЯ.

- На вміст різних речовин, у тому числі нітратів, ми регулярно перевіряємо не лише кавуни й дині, а й інші овочі, а також молочні, м’ясні, рибні, рослинні продукти, мед. Але виключно на території ринку. Все, чим торгують поза цими межами, належить до компетенції міліції. Робимо візуальний огляд продукції, пробуємо на смак, на запах, оцінюємо колір і таке інше. Підозрілий продукт забороняємо реалізувати. Щодо кавунів, то наразі не виявлено в жодній партії перевищений вміст нітратів, як це мало місце торік.

- Але ж факт, що люди отруюються кавунами.

- З однієї, переважно, причини: не мають міри. Вже як дориваються до кавуна, то наминають кілограмами. Далеко не кожний шлунок може впоратися з тією масою, от і завдають собі клопіт зі здоров’ям. Лиш не подумайте, що я недооцінюю шкідливість перевищеного вмісту нітратів. До речі, у нашій лабораторії кожний бажаючий може провірити продукт, який купив, на якість. У тому числі ми визначаємо на якість мед - натуральний він чи з домішками, сметану, молоко. Щодо овочів, то рекомендую їх перед споживанням мити, а картоплю, моркву, буряк, капусту варто потримати у воді протягом години. Тоді ці овочі втрачають 25-30 відсотків нітратів.

До коментаря додамо наступне: спеціалісти в харчовій промисловості рекомендують усе-таки купувати кавуни й дині у серпні-вересні - в період їхнього природного дозрівання.

Автор: Гр. ОРДИНЕЦЬ, газета "Вільний Голос"