друкувати


Надлишок антиоксидантів шкідливий - вчені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-24 02:30:48

На літніх людей ресвератрол, антиоксидант, що міститься у винограді, чинив швидше шкідливу дію, ніж корисну.

Він блокував корисну дію фізичних вправ на серце, повідомляє The Journal of Physiology.

У своєму дослідженні учені спостерігали за 27 здоровими, не активними фізично чоловіками у віці близько 65 років протягом 8 тижнів. Чоловіки весь цей час виконували інтенсивні фізичні вправи, половина з них отримувала ресвератрол. Наприкінці експерименту ефект від вправ порівняли між групами.

Ресвератрол привертає увагу учених, оскільки він вважається потенційним компонентом, що протистоїть старінню. Нове дослідження вчених з Університету Копенгагена (Данія) свідчить про те, що вживання дієти, багатої на антиоксиданти, може протидіяти ефектам фізичних вправ на рівень холестерину й артеріального тиску.

Раніше дослідження на тваринах показували посилення ефекту фізичних вправ під дією ресвератролу.

Таким чином, можна говорити про появу думки, що антиоксиданти не є відповіддю на всі питання, а невеликий рівень окислювального стресу сприяє нормальній роботі організму. Це важливе дослідження свідчить про те, що вільні кисневі радикали, що загалом вважаються хвороботворними агентами, можуть бути обов'язковими сигналами для адаптації організму, у тому числі - при вправах. Дуже багато антиоксидантів у дієті може бути шкідливим чинником дієти.

Джерело: Освітній портал