друкувати


У Коломиї відкрився "Епіцентр": плюси і мінуси

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-24 12:30:30

Чи зміниться вигляд торгівлі у Коломиї? Цим запитанням задаються багато коломиян після урочистого перерізання стрічки під час відкриття у нашому містечку торгівельного гіганта "Епіцентра".

Перший гіпермаркет мережі "Епіцентр" був відкритий десять років тому у Києві. За цей час по всій Україні відкрито 41 гіпермаркет, один з яких віднедавна працює у Коломиї. Він є найменшим серед усіх і займає всього лише 5 тис. 700 кв м. За рахунок чого зменшено площу розповів Андрій Гуйо, комерційний директор "Епіцентру" у Коломиї.

Заявлено, що покупець може знайти в "Епіцентрі" 100 000 найменувань товарів. Проте це зовсім не означає, що відразу можна забрати товар з собою. Для багатьох товарів є лише зразки і лише протягом однієї доби працівники гіпермаркету можуть доставити необхідне найменування товару у потрібній кількості.

За кілька місяців до відкриття гіпермаркету у Коломиї активно наймали працівників. 75 коломиян ретельно навчали та готували до роботи з клієнтами. Вони працюють у численних відділах: "Сад та город", "Побутова техніка", "Інструменти", "Електротехніка", "Вироби з металу", "Декор", "Покриття для підлоги", "Сантехніка", "Вироби з дерева", "Будівельні матеріали". Компанія постійно вдосконалюється, покращує сервіс, розширює асортимент товарів та спектр послуг, щоб максимально задовольнити потреби споживачів і на практиці втілювати головне гасло компанії "Покупець завжди правий!".

"Епіцентр" найбільш зручний тим, що кожен може знайти все необхідне для будівництва, ремонту та облаштування свого дому в одному місці. У гіпермаркеті ставлять за мету забезпечити коломиян широким асортиментом якісних і доступних товарів. Заощадити час клієнта за допомогою зручної технології обслуговування та надання повного спектра товарів і послуг під одним дахом.

- Наша стратегія а - бути лідером на ринку роздрібної торгівлі формату "від і до", - розповідає пан Гуйо. А - Розвиток та поширення мережі гіпермаркетів в усі обласні центри та великі міста в Україні, представлення широкого вибору продукції та забезпечення високого рівня обслуговування споживачів. Керівництвом компанії було прийнято рішення відкриття "Епіцентру" у Коломиї на основі того, що тут край благодатний. Тут дуже працьовиті люди, постійно будуються, дбають за свої господи. Після ретельного дослідження було зроблено висновок, що ринок не є забезпечений тим асортиментом товарів, який є на сьогодні в "Епіцентрі".

Проект "Епіцентру" у Коломиї є пілотним. Його унікальність у тому, що попри малу торгівельну площу, він має можливість надавати той самий спектр товарів та послуг, що й інші філіали у великих містах.

У перший день роботи "Епіцентру" там не було де яблукові впасти. Всі чекали з нетерпінням відкриття і хотіли на власні очі побачити розмаїття товарів та ціни "Епіцентру" у Коломиї. Всі наступні дні підвищений інтерес коломиян зберігається, але все ж вже легше дихається у завужених проходах між стелажами з товарами.

Від кількості товарів і справді нетреновані очі трохи розбігаються у різні сторони, важко зосередитися, тому що хочеться все і відразу. Після поверхневої інспекції та порівняльної характеристики цін, мушу зізнатися, що здійснила дрібну незаплановану покупку. Маркетинг таких гіпермаркетів саме на це і розраховує, що кожен, хто завітав, має вийти звідти, здійснивши покупку.

У Коломию прийшов торгівельний гігант. Чи позначиться це на інших магазинах міста, які, звісно, значно поступаються розмірами та асортиментом? Після походів у різні магазини, розмови з людьми, відповідь вималювалася неоднозначна.

Галина Маріяш, старший менеджер магазину "Кляштор", переконана, що кожен має право на життя і кожен має завойовувати своє місце під сонцем. - Конкуренції з боку "Епіцентру" ми не боїмося, якщо ця конкуренція буде чесною та здоровою, - каже пані Галина. Вона налаштована оптимістично, адже за багато років роботи напрацьована стабільна клієнтура і ціни співрозмірні із запропонованими "Епіцентром".

Неподалік від гіпермаркету "Епіцентр" знаходиться великий магазин сантехніки та облицювальної плитки "Деніго". Аби з’ясувати як відбилося відкриття "Епіцентру" на їх торгівлі, зустрілася із власниками будівельного центру Оксаною та Ігорем Табанюками, які протягом 13 років будували свій бізнес.

- Якщо людина мислить аналітично, то вона зробить для себе правильні висновки, - мовить пані Оксана. - Звісно, що "Епіцентр" - це серйозний конкурент, у якого все відпрацьовано до дрібниць. Нам в них є чому повчитися. Завдяки такій конкуренції нам буде більший стимул працювати краще.

Разом з тим подружжя Табанюків відмітило, що для маленького бізнесу, для дрібних магазинчиків, настануть скрутні часи. Вона прогнозують, що багато може просто закритися і люди залишаться без роботи, причому набагато більше буде нових безробітних, ніж найнятих "Епіцентром".

У магазинах відмічають, що мають чимало переваг і фору відносно новоствореного гіпермаркету. Зокрема персонал магазинів, сформований протягом багатьох років, є дуже професійним. В цей самий час в "Епіцентрі" спостерігається велика текучість кадрів. Якщо бути відвертими, то обслуговування справді залишає бажати кращого в "Епіцентрі". У цій ланці у них ще багато роботи у Коломиї.

За словами власників "Деніго", за кілька днів, протягом яких працює гіпермаркет спостерігається цікава картина у їхньому будівельному центрі. Якби то не звучало парадоксально, але обсяги їхніх продажів зросли. Це можна пояснити тим фактом, що можливо частина людей чекала відкриття "Епіцентру" та відкладала момент покупки будівельних матеріалів та сантехніки. Тут вони зіткнулися із мінусами гіпермаркету: не надто великий вибір, скажімо, тієї ж плитки у порівнянні з "Деніго". Ціни також трохи розчарували, тому що вони на рівні з коломийськими. Крім того, все потрібно брати під замовлення і чекати добу. Люди на сьогодні вже не хочуть чекати. Якщо купують, то вже і все відразу.

Від початку роботи "Епіцентру" можуть постраждати не стільки будівельні магазини, скільки магазини з електротоварами, автомобільними запчастинами, квітами та іншими побутовими дрібницями.

Якби не було, поки що це все на рівні теорій та здогадок і лише час розставить всі крапки над "і" та покаже хто за якими правилами грає.

Автор: Оксана РИЖУК, член НСЖУ
Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"