друкувати


Наші люди у Верховній Раді

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-23 04:30:19

На все можна було сподіватися півроку тому, обираючи законодавців, тільки не на те, що суперпатріотична "Свобода" візьметься в парламенті передусім за охорону навколишнього середовища. Тим часом, як переконують експерти ОПОРИ, улюблена тема поданих "свободівцями" законопроєктів упродовж половини року діяльності (чи, властиво, бездіяльності) ВР - саме охорона довкілля.

Воно, звичайно, екологія - також не остання справа, за яку варто братися в найвищому законодавчому органі країни, і також може свідчити про любов до рідних теренів. Проте за дослідженням тієї ж ОПОРИ, серед ділянок, що потребують найпильнішої уваги законотворців, аж ніяк не екологія. Цій ділянці експерти відвели в своєму переліку десяте, останнє місце. Поставивши на перше місце потребу вдосконалення правоохоронної системи, рішучої боротьби з корупцією.

Серед партій, репрезентованих у парламенті, солідаризується з опорівськими експертами лише "Удар". Саме Віталій Кличко з однодумцями розробили найбільше законопроєктів стосовно правоохоронців, діяльність яких приводить до сумного висновку: у нас правозахисники і правоохоронці - поняття діаметрально протилежні. А ВО "Батьківщина" і Компартія, не кажучи вже про ПР, проявили себе наразі як законотворці з поглибленою зацікавленістю темою "економіка і гроші". Ціни не було б такій зацікавленості політиків при одній умові - вона спрямована на загальне поліпшення економічної ситуації в країні, на побудову сильної, розвинутої держави. Поки що ж у вчорашнього виборця такого відчуття немає, зате закрадається відчуття, що тут сильно попахує суто приватними інтересами.

Гаразд, це наше суб’єктивне враження. Якщо ж говорити суто об’єктивно, то найактивніше проявили себе за півроку перебування в Раді ті ж Тягнибок і Кличко. Та ще Арсеній Яценюк. Найактивніше в тому розумінні, що подали найбільше законотворчих ініціатив. Перший з них подав п’ять ініціатив, які стали законами, два других - по три.

Розглянемо тепер з допомогою звіту ОПОРИ законодавчу творчість деяких наших обранців дещо детальніше. Нагадуючи, що від Івано-Франківщини перемогли у виборах чотири кандидати від ВО "Батьківщина", один від ВО "Свобода" і два самовисуванці.

Перший заступник голови комітету ВР з питань науки і освіти Олександр Сич має на своєму рахунку чи не найбільше зареєстрованих проєктів нормативно-правових актів - 13. Тоді як "тушка" Володимир Купчак, що зганьбив область ще й своїм підписом під зверненням до польського сейму, самостійно зареєстрував лише один законопроєкт. До речі, дуже промовистий законопроєкт - проти застосування політичних репресій стосовно осіб з відмінним від загалу світоглядом. Що може сприйматись як прагнення депутата

убезпечитися від можливих майбутніх оргвисновків, якщо "наші прийдуть до влади".

Та найцікавіше, мабуть, коломийцям і городенківцям простежити за діяльністю народного депутата Олеся Донія. Втілюючи в життя свою ґенеральну лінію - пропаганду української мови, Доній очолив підкомітет з питань державної політики в сфері розвитку і використання мов "культурного" комітету ВР і подав проєкт постанови про потребу парламентських слухань на тему державного статусу української мови. Який більшість у ВР успішно відхилила.

Коломийсько-городенківський самовисуванець зареєстрував також законопроєкт "Про використання мов в Україні". Ним передбачено визнати чинний Закон "Про засади державної мовної політики" таким, що втратив чинність, обов’язкове володіння українською мовою службовими особами державних, партійних і громадських органів і суттєві поправки щодо використання мов нацменшин. В активі Донія і проєкт постанови про мораторій на закриття навчальних закладів у сільській місцевості. Хоча надто старанним відвідувачем пленарних засідань нардепа не назвеш. Якщо вірити електронній реєстрації, майже на половину засідань Доній не приходив. Історія, як бачимо, повторюється.

Посоромлені, отже, ті, хто з таким замилуванням відгукувався про змішану виборчу систему. Лише 7.5 % експертів ОПОРИ оцінили цю систему позитивно. Зате тих, хто вважає, що вона вплинула на ефективність ВР радше негативно, - аж 40 %.

І що ж його робити, дорога редакціє? Російський сміхованець Задорнов (а в Росії Дума проявляє себе аж ніяк не краще за нашу Верховну Раду) дотримується думки, що у виборах узагалі немає нічого доброго, не випадково на дільницях стоять урни, первинне призначення яких для сміття або праху, і видають бюлетені. Влада вважає нас хворими й сміється з нас, запевняє гуморист.

Автор: Дмитро КАРП'ЯК