друкувати


Чиновники пропонують психічнохворим лікуватися вдома

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-23 10:30:00

У Івано-Франківській області замість чотирьох може залишитися дві психіатричні лікарні. Про це 22 липня на колегії облдержадміністрації заявив директор департаменту охорони здоров’я ОДА Роман Мельник.

На сьогодні психіатричну допомогу в області надають три психіатричні лікарні і один психіко-неврологічний диспансер. У Івано-Франківську це психлікарня №1по вул. Млинарській, психлікарня №3по вул. Медичній та обласний клінічний психоневрологічний диспансер по вул. Софіївка. Четвертий заклад обласна психіатрична лікарня №2 знаходиться у с. Підмихайлівці Рогатинського району.

За словами Мельника, сесія обласної ради вже прийняла рішення про об’єднання психоневрологічного диспансеру на Софіївці із Психлікарнею №3. Окрім цього у департаменті охорони здоров’я обговорюють об’єднання обласної психологічної лікарні №1 з наркологічним диспансером.

Так, на сьогоднішній день, ліжковий фонд всіх психіатричних закладів складає 1070 ліжок. До 2015 року ця цифра повинна зменшитись до 700 ліжок. За словами директора департаменту, 5% від усієї кількості психічнохворих пацієнтів не потребує медичної допомоги у спеціалізованих закладах. Натомість сума витрат, які йдуть на їх утримання сягає близько 9 млн. гривень.

"Тільки у психлікарні №2 76% пацієнтів, які там знаходяться, не потребують такої допомоги. Бюджет цього закладу становить 12,5 млн. гривень. Тобто це є нераціональне використання коштів. Переорієнтація цих коштів дасть змогу забезпечити потребу повноцінного лікування у домашніх умовах", - додає Роман Мельник.

Джерело: Галицький Кореспондент