друкувати


Золото у Всесвіті могло утворитися в результаті зіткнення нейтронних зірок - вчені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-22 09:30:39

Все золото у Всесвіті могло утворитися в результаті зіткнення нейтронних зірок, вважають учені.

Походження золота залишалося до кінця незрозумілим, оскільки, на відміну від легших елементів, таких як вуглець або залізо, воно не може утворюватися безпосередньо усередині зірки. Едо Бергер зі Смітсонівського астрофізичного центру, судячи з усього, розгадав цю таємницю, спостерігаючи за гамма-всплесками - масштабними космічними викидами радіоактивної енергії.

Едо Бергер і його колеги вивчили короткий гамма-всплеск GRB 130603B, викликаний зіткненням двох нейтронних зірок. Він був помічений космічним апаратом НАСА Swift і тривав менше двох десятих секунди. У період після вибуху учені помітили, що вибух поступився місцем поступово зникаючому сяйву, в якому домінувало інфрачервоне випромінювання.

Річ у тому, що нейтронно-багаті речовини, викинуті при колапсі нейтронних зірок, можуть генерувати елементи, що зазнають радіоактивний розпад, при цьому випускаючи сяйво переважно в інфрачервоному діапазоні. Команда розраховує, що при гамма-спалаху викидається приблизно одна сота частка матеріалу сонячної маси, у тому числі золото.

Кількість золота, виробленого і викинутого під час злиття двох нейтронних зірок, може бути порівнянна з масою 10 Місяців, відзначає Едо Бергер. Вартість такої кількості дорогоцінного металу дорівнювала б 10 октильонам доларів (це 100 трильйонів у квадраті).

Джерело: Освітній портал