друкувати


Очищати воду від іонів важких металів можуть шкірки яблук та томатів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-19 04:30:53

Шкірка яблук і томатів може стати ефективним фільтром для очищення води, забрудненої навіть важкими металами і пестицидами. Про це повідомляють учені з Національного університету Сінгапуру (НУС) в газеті Straits Times.

Наприклад, шкірка від восьми томатів всього за годину здатна практично повністю очистити літр води від іонів важких металів, встановив автор дослідження Рамакрішна Маллампаті (Ramakrishna Mallampati). Тим часом, приблизно третина всіх томатів у світі споживається у вигляді переробленої продукції, що призводить до появи величезної кількості відходів, які тепер можуть бути застосовані з користю.

У свою чергу, оброблена оксидами цирконію шкірка яблук здатна поглинати аніони фосфатів, хроматів, солей фосфорної та миш'якової кислот, показують результати дослідження, що проводилося впродовж двох років. Причому цей спосіб також може бути застосований в широких масштабах, стверджує його автор.

Маллампаті вважає, що використання шкірки фруктів і овочів в якості своєрідної губки, що вбирає в себе небезпечні для здоров'я з'єднання, може зіграти важливу роль у забезпеченні доступу до чистої води приблизно 800 мільйонів жителів країн, що розвиваються, які поки що його не мають.

Якщо традиційні технології очищення для них занадто дорогі, то використання подібних біомас як адсорбентів буде доступне практично для всіх і зіграє особливо важливу роль у тих районах, де отруйними з'єднаннями заражені навіть грунтові води, вважає він.

Джерело: Освітній портал