друкувати


Якщо вибір усвідомлений - мрії здійснюються

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-18 04:30:15

Мій співбесідник - директор медколеджу Василь Васкул.

- Василю Петровичу, розкажіть про свою студентську родину, цьогорічних випускників.

- Усього у нас 1126 студентів, з них випускників: 60 медсестер, 90 фармацевтів, 120 фельдшерів, 30 акушерок, 24 студенти отримали дипломи з відзнакою.

- А чи відстежуєте долю своїх випускників, як змогли, наприклад, минулорічні влаштуватися на роботу?

- Як правило, 88 відсотків працюють за фахом, а решта продовжує навчання у вищих медичних закладах за обраним профілем.

- Чи маєте якісь домовленості з такими вузами, де береться до уваги успішне навчання в коледжі?

- Маємо такі домовленості з Харківським державним фармацевтичним інститутом, вони проводять на базі нашого коледжу вступну кампанію - відбирають студентів за результатами державних іспитів, проводять свої тести і зараховують на навчання. У Харкові продовжують навчання 16 наших випускників. Також у нас склалася добра співпраця з Київським інститутом міжнародних відносин, його представники зараховують наших випускників за результатами співбесіди. У Київському інституті навчається 31 наш випускник.

- Що вважаєте найголовнішим результатом роботи коледжу, всього педагогічного колективу?

- У червні навчальний заклад пройшов акредитацію, підтвердження нашої діяльності на наступні п’ять років, готуємо документи на отримання ліцензій і сертифікатів. Це справді важливо з огляду на те, що трапляються випадки, коли людина провчилася, отримала диплом, а потім виявляється, що цей диплом недійсний, а навчальний заклад не мав права здійснювати свою діяльність.

- Та чому так складно отримати у вас диплом? Кажуть, що окрім державних іспитів у коледжі існує якесь внутрішнє ЗНО?

- Ми відповідаємо за тих, кого вчимо. І якщо випускник будь-якого іншого навчального закладу може надолужити прогалини і знаннях під час праці, то медик на це просто не має права - в його руках здоров’я і життя людей. Перед тим, як допустити випускника до державних іспитів, які передбачають перевірку практичних навичок, треба здати екзамени "Крок М". Це ліцензований міністерський екзамен у вигляді тестів. Кожний студент отримує завдання із 150 тестами з тих предметів, які вивчав у коледжі, окрім шкільної програми - це професійні питання. На відповідь кожного дається одна хвилина, тобто тестування триває 150 хвилин в умовах суворого контролю і вимог, так як ЗНО. Результати перевіряють у Києві, комп’ютер, тож людський фактор тут виключається - ні підтасуєш, ні перепишеш. Що в голові - те й знаєш.

- А якщо тестування не пройдено?

- Якщо студент не набирає за результатами мінімальну кількість балів, а це 55 відсотків, це означає, що він не здав теоретичну частину, диплом не видається. Такий студент має змогу спробувати знову лише через рік. Цьогоріч один диплом довелося анулювати. Загальний бал, отриманий нашими випускниками, - 77,5 відсотка зі 100.

- Це означає, що вашим студентам доводиться напружено працювати з перших днів. Але попри те у вас стільки проводиться цікавих навчальних, виховних заходів. Розкажіть бодай побіжно про найцікавіші новинки.

- Зокрема, вартує уваги "Школа молодої мами", яку веде викладач педіатрії Ірина Козова. Ми запрошували до себе вагітних, які перебувають на обліку в жіночій консультації, проводили з ними заняття, розповідали про важливість грудного вигодовування, здорового способу життя. Наші студенти-гуртківці працювали з конкретними людьми, набували практичного досвіду спілкування.

Гарні відгуки отримала загальноміська конференція, яку коледж, а саме студенти-гуртківці під керівництвом викладача Ольги Васкул, провів разом з працівниками міської бібліотеки №3 та Народного дому в рамках соціального проекту "Шкідливим звичкам скажи - Ні". Цей проект уже існує 11 років і ми незмінні його учасники. На конференцію були запрошені викладачі Івано-Франківського базового медколеджу, молодь міста.

Цікаві заходи проводились під час тижнів циклових комісій. Так, під час тижня циклової комісії з фармацевтичних дисциплін була виставка гербарних композицій, фітобар запрошував на святковий фуршет смачних фруктових фантазій та дегустацію фіто-чаїв та вітамінних соків. В альтанку, що в дворі коледжу міг зайти кожен бажаючий.

Не можна не згадати і наші професійні конкурси до яких студенти готуються дуже ретельно. Вагомим був внесок медколеджу у проведенні заходів, присвячених пам’яті Марії Фішер-Слиж.

- Розкажіть ще й про благодійну діяльність, яку проводять викладачі та студенти коледжу.

- Ми отримали подяки від Міжнародного благодійного фонду допомоги дітям, які долають рак та розсіяний склероз "Сильні духом". Наш внесок в акції "Щастя на крилах" - 4725 грн. Також надіслав нам подяку благодійний фонд "Мати Тереза" за благодійну допомогу для створення першого в Україні дитячого хоспісу, внесок у розвиток паліативної допомоги. Підтримали ми благодійну акцію на придбання іонізатора для онкогематологічного відділення Івано-Франківської обласної дитячої лікарні - зібрали 1163 грн. Відгукнулися ми і на звернення обласної благодійної організації допомоги важкохворим дітям сиротам, безпритульним "Діти милосердя". Взяли участь у Всеукраїнській благодійній акції "Серце до серця" - допомогли дітям, хворим, на діабет, зібрали 2600 грн. А ще ми самі провели чимало благодійних заходів, зокрема, акцію "Стоп - гіпертонія": наші студенти розповсюджували флаєри "Профілактика артеріальної гіпертензії" серед жителів міста і району, вимірювали всім бажаючим тиск у приміщенні супермаркету "Колібріс". Люди дуже гарно сприйняли цю акцію.

- Недаремно кажуть, що ложка дьогтю може зіпсувати бочку меду - у вашому випадку це інформація, що студентам медколеджу не виплачували стипендію. Чим була викликана така ситуація і чи вдалося вирішити питання?

- Така ситуація справді виникла, коли ми підбили підсумки осінньої сесії, першого семестру. Третього січня ми мали результати успішності всіх студентів, які здали іспити, заліки з оцінками не нижче сім балів. Було призначено стипендії. Але через якийсь тиждень в області затвердили бюджет. Оскільки ми фінансуємося з обласного бюджету, нам затвердили бюджет мінус мільйон гривень, пообіцяли дофінансувати після перегляду бюджету. Тож ми прийняли рішення брати рейтинг успішності не по групах, а вищий загальноколеджний. Тому той, хто отримав сім балів, у список стипендіатів не потрапив, це 50 студентів. Недофінансування стипендій склало 430 тис. грн. На адміннараді ми прийняли рішення, що в разі надходження коштів, виплатимо стипендію в повному обсязі. Кошти надійшли і 30 червня всі 50 студентів, про які йшла мова, отримали стипендію в повному обсязі, на карточки. На сьогодні заборгованості перед жодним студентом коледж не має.

- Як стартувала у вас вступна кампанія?

- Доволі успішно. Маємо набір на всі відділення - фельдшерське, медсестринське, фармацевтичне - на базі 9 класів і акушерське - на базі 11 класів. Я завжди говорю і ще раз наголошую - до нас ідуть кращі, є конкурс і ми маємо можливість обирати найкращих, щоб підготувати висококваліфікованих медичних працівників. Як правило, усі, хто здобуває у нас знання, працюють за фахом тому, що від самого початку це їхній усвідомлений вибір, мрія, яку ми допомагаємо здійснити.

- Бажаю, щоб мрії ваших студентів здійснювалися, щоб вони з гордістю і вдячністю завжди згадували свій коледж. А навчальному закладу й надалі доброї слави й процвітання.

- Дякую.

Автор: Вікторія КОХАН, газета "ВІЛЬНИЙ ГОЛОС"