друкувати


На боротьбу із рослиною, яка викликає астму, Коломия грошей немає

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-18 03:30:48

Нещодавно до нас у редакцію завітав чоловік із чималенькою рослиною у руках. "Подивіться, - каже, - ця рослина називається амброзія, вона дуже небезпечна, бо завдає шкоди здоров’ю людини. Можливо, мало хто знає, що амброзія викликає масові алергічні захворювання. А у нашому місті вона росте на кожному кроці, от цю я знайшов біля Кляштора, їх там багато, але ніхто не вживає жодних запобіжних ліквідації цієї рослини". Ми вирішили з’ясувати, наскільки небезпечною для людського здоров’я є амброзія, і як з нею боротися.

Як вдалося з’ясувати, амброзія полинолиста (зовні нагадує полин звичайний тому так її називають у народі) - карантинний організм та небезпечний алерген. Ця рослина у період сходження своїми листками нагадує чорнобривці, має міцну кореневу систему і може виростати до 40-180 сантиметрів. Перецвівши, одна рослина залишає до 100 тисяч (!) насінин, які з вітром переносяться на кілька кілометрів, проникають у ґрунт і швидко адаптуються до будь-яких умов. Окремі екземпляри насінин амброзії можуть зберігати життєздатність у ґрунті до сорока років. У кінці квітня - на початку травня насіння дружно проростає, захоплюючи все нові і нові території. Розвиваючи могутню надземну масу та кореневу систему (проникає на глибину до чотирьох метрів), вона сильно висушує та збіднює ґрунт. Рослина-шкідник захоплює погано оброблені поля, городи, виноградники, баштани, сади, занедбані газони. Амброзія не має природних ворогів, тварини амброзію не їдять.

А у період цвітіння пилок бур’яну викликає сильну алергічну реакцію у людей, так звану "осінню пропасницю", або, як ще її називають, "сінну лихоманку", поліноз. Протікає це у вигляді різко вираженого риніту, кон’юнктивіту, риніту, тяжкої бронхіальної астми, мігрені, кропивниці, супроводжується різкою слабістю організму, що призводить до тривалої непрацездатності. Для багатьох людей період, коли квітне амброзія, найнестерпніший. А все тому, що в період свого цвітіння амброзія виділяє дуже велику кількість пилку, який дратує слизисту оболонку і утрудняє дихання. З кожним роком людей, які страждають від цієї рослини, стає все більше. Через те, що бур'ян амброзія шкодить здоров'ю, а також важко виводиться з полів, її віднесли до карантинних об'єктів.

А боротися з такими рослинами зобов’язує навіть українське законодавство. От тільки як бачимо на прикладі Коломиї його ніхто у нас не спішить виконувати і боротися із небезпечною рослиною, яка здатна знищити не лише все розмаїття трав, але і добряче нашкодити людському здоров’ю. Хоча чиновники як завжди запевняють у зворотньому. Михайло Білоус, заступник міського голови зазначив, що міська рада ознайомлена з ситуацією, що пов’язана із розповсюдженням цієї рослини. Одним з основних завдань міської ради на сьогодні є виявлення та локалізація амброзії і ще одного шкідника - борщівника. Але, за словами заступника міського голови, поки що єдиним способом боротьби з амброзією залишається низьке скошування до початку цвітіння рослини. Для більш радикального способу знищення шкідника потрібні значні кошти, яких у бюджеті немає.

Дуже зручно сказати, що нема грошей і за проблему забути. А тим часом амброзія "буйно цвіте" у самому центрі міста, в місцях у яких щодня бувають тисячі коломиян, які наражаються на небезпеку отримати серйозні недуги, і тільки через це що комусь руки не доходять бодай скосити ту амброзію.

Автор: Оля ПОЛЮК, тижневик "КОЛОМИЙСЬКА ПРАВДА"