друкувати


Клітини в легенях курця "деградують" до ембріонального стану

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-18 09:30:43

Гени в клітинах легенів курця частенько починають поводитися "хаотично". Клітини в результаті стають "примітивними", необмежено діляться, і це може призвести до раку, йдеться в статті, опублікованій в журналі Stem Cell.

"Коли ви викурюєте одну сигарету, клітини легенів втрачають частину закладеної в них генетичної "програми". Вони починають бути схожим на примітивніші клітини. Це не означає, що у вас обов'язково буде рак, але куріння готує грунт для нього", – пояснив провідний автор статті Рональд Крістал (Ronald Crystal) з Корнеллського університету в Нью-Йорку (США).

У дослідженні Крістала та його колег взяли участь два десятки осіб, що не курять, та 31 курець з імовірно здоровими легенями. Учені оцінили їх стан, порівнявши структуру і зміст клітин, що вистилають поверхню дихальних шляхів. Ці клітини контактують з димом при курінні, і саме в них починається розвиток раку легенів.

Біологи виявили, що в клітинах курців були активні гени, які зазвичай працюють в стовбурових клітинах ембріонів, які ще не перетворилися на "дорослу" тканину. Частина з них буває активною і в клітинах, що "збунтувалися", при розвитку раку легенів.

Зазвичай активність генів знаходиться під строгим контролем організму. У клітинах легенів активні ті гени, які відповідають за їх роботу, в нейронах кори мозку - за роботу мозку. Проте в ракових клітинах генетичний контроль порушений, що дозволяє їм необмежено ділитися, формувати пухлину і поширюватися за межі органу.

Результати дослідження показують, що у курців клітини легенів починають виходити з-під контролю організму вже на ранній стадії, коли ці зміни неможливо виявити ні на рентгенівських знімках, ні іншими стандартними методами діагностики. Проте, які наслідки викликають ці зміни і як з ними можна боротися, ученим ще належить з'ясувати.

Джерело: Освітній портал